Új takarmány keverő

Új takarmánykeverő alapkőletétel Romániában

Az UBM Csoport, East Csoport és Oprea Avicom tulajdonában levő UBM Feed Romania SRL, a térség agrár szektorának kiemelkedő beruházását valósítja meg a Maros megyei Kerelőszentpálon.

15 millió euró összértékű beruházás eredményeképpen Románia legnagyobb független (nem saját integrációba gyártó) takarmánykeverő üzemét hozza létre. Az üzem 30 tonna/órás és 220.000 tonna/éves kapacitásával a régió egyik legnagyobb és Európa egyik legmodernebb technológiájával rendelkező takarmány gyártó létesítménye lesz.

A november 22-ei ünnepélyes alapkőletételen Magyarország piacvezető takarmánykereskedő vállalkozásának tulajdonosa, Varga Ákos a személyes kapcsolatok, a bizalom és a becsület fontosságát kiemelve elmondta, a 21 éves UBM éves szintű tőkeforgalma 300 millió euró, 1 millió tonna gabonát vásárolnak fel, 450 ezer tonna tápot készítenek és 200 ezer tonna szóját importálnak Brazíliából. Az elmúlt időszakban négy üzem létesítésében voltak érdekeltek, de a kerelőszentpáli az első, amely nem Magyarországon valósul meg.

Ebben a térségben a mezőgazdaság fejlődésre ítéltetett, minden alapanyag megtalálható, nem kell több száz kilométerről felvásárolni. Az állattenyésztők költségeinek 70 százalékát a takarmány adja, ezért fontos a jó minőségű és helyben, kedvező áron előállított takarmány – mondta a cégvezető, aki ismertette, hogy a beruházáshoz az EximBank biztosított a piaci kínálatnál jobb feltételek mellett hitelt.

Az East Csoport tulajdonosa, Kerezsi Miklós elmondta, karrierjét 1996-ban 21 évesen kezdte, és az volt az álma, hogy saját takarmány-előállító üzeme legyen. 1999-ben érkezett Romániába, és azóta is itt látja a jövőjét. Romániában minden adott ahhoz, hogy ne importálja az agrár- és élelmiszeripari termékeket, hanem a közeljövőben komoly exportőrré váljon – fogalmazott Kerezsi Miklós, üzleti partnere, Emanuel Oprea pedig felszólalásában hozzátette, az üzem építése két éve merült fel, hiszen Erdély jelenleg több százezer tonnányi gabonát exportál és több százezer tonnányi takarmányt importál. Ehelyett a nyersanyagot helyben fogják feldolgozni, ezáltal munkahelyeket is teremtenek és olcsóbb termékhez juttatják a gazdákat.

Az eseményt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, és Marcel Floricel Dima, a romániai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is köszöntötte. Magyar Levente fontosnak tartotta, hogy a magyar befektetők a romániai agráriumot is felfedezték. Megjegyezte: Románia Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere, és a magyarországi tőkekihelyezés egyik legfontosabb területe. Azért tartotta fontosnak az agrárium terén történő beruházást, mert a magyar tőke eddig elsősorban a pénzügyi szektorban, gyógyszeriparban, logisztikában, szolgáltató iparban volt jelen Romániában.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke azt hangsúlyozta: ha a gazdaságban lehet jól együttműködni, akkor miért ne lehetne más területeken is. A Maros-Mezőségen évszázados hagyománya van a mezőgazdaságnak, emellett a térség kiválasztásához hozzájárult az is, hogy Kerelőszentpál vezetősége 15 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy Maros megye ipari zónájává, a nagyvárosi övezet gazdasági fejlesztési motorjává válik.

 

2000-ben megközelítőleg 30 munkahely volt a községben és a megye egyik legszegényebb települése voltunk. Ráálltunk a tulajdonjog rendezésére és az infrastruktúra-építésre, nyitottunk a befektetők felé, segítettük őket, így ma már több mint 100 millió eurós magánberuházással 3000 munkahely van nálunk, és elkezdtük a második ipari park kialakítását. A szerénység és a becsületesség vonzza ide az embereket és a befektetőket” – fogalmazott Simon István, a település polgármestere.

 

A beruházásban résztvevő három cég/cégcsoport együttesen biztosítja a takarmánygyár működéséhez és a kívánt piaci pozíció kialakításához szükséges tudástárt: Az UBM Csoport magyarországi piacvezetőként olyan ágazati know-how birtokában van, mely a romániai piacon jelentős megkülönböztető kompetenciát jelent. Ehhez társul az East Csoport helyi piacismerete, melyet az elmúlt 10 év romániai tevékenysége alatt szerzett gabona- és takarmány alapanyag kereskedelemben, valamint késztáp importban (East Consulting Kft és East Grain Kft). Mindemellett az Oprea Avicom, mint a helyi baromfi piac egyik meghatározó szereplője, a takarmány fogyasztói oldalról tud első kézből a termékekkel kapcsolatos minőségi visszaigazolást biztosítani.

Kiemelt fontossággal bír a takarmánykeverő földrajzi pozícionálása is, a Maros megyei kerelőszentpáli helyszín. Erről a településről az ország minden szeglete hatékonyan elérhető a készáru kiszállítással, valamint mezőgazdasági aktivitásban és termőterületekben is jelentős vidékről van szó, mely a takarmány gyártáshoz jó alapanyagpiacot biztosít. A 220.000 tonna/éves termelési kapacitáshoz egy 130.000 tonna/év-et meghaladó gabona szükséglet is társul alapanyag oldalon, a beruházók meggyőződése pedig, hogy a térség mezőgazdaságának fejlődéséhez is nagyban hozzájárulnak ezen projekttel.

A beruházás során épülő takarmánykeverő üzemképes lesz baromfi, sertés és kérődző takarmányok előállítására, dercés és granulált formában, valamint partner specifikus, egyéni receptúrák gyártására is. A projekt során kialakítani kívánt rendszer nagyfokú rugalmassággal és pontossággal képes az egyes állatfajoknak élettanilag leginkább megfelelő, kiváló minőségű takarmányok előállítására, köszönhetően a mindenre kiterjedő technológiai tervezésnek, a választott technológiai berendezések magas műszaki színvonalának, valamint nem utolsó sorban a teljes rendszer emberi beavatkozást nem igénylő PLC alapú, visszakövethető, auditálható folyamatirányításnak. A kivitelezésben megbízott fővállalkozó cég a kecskeméti Abraziv Kft., mely a takarmánygyár kulcsrakész kivitelezéséért felelős.

A gyártó vonalhoz automata zsákoló-, palettázó rendszer fog csatlakozni, így az üzem a megrendelőt igény szerint ömlesztett vagy különböző méretű zsákos kiszerelésű termékekkel tudja majd kiszolgálni. A zsákos termékek ezáltal háztáji takarmányozás céljából is elérhetőek lesznek a romániai felhasználók számára.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Kérjük,jelentkezzen be, hogy hozzászólhasson a bejegyzéshet!