Hidegvérű

Hagyományőrzés – Történelmi védett állatfajtáink

„A védett, őshonos állatok jelentős genetikai értéket képviselnek. Eredeti állapotú fenntartásuk nemzeti érdek és állami feladat.”
(Állattenyésztési Törvény, 1993.)

A genetika, a tenyésztő-tudomány korábban hihetetlennek tűnő termelőképességű állatfajták, típusok sorát alkotja.
Ám eközben esetenként fontos értékmérő-tulajdonságok szenvedhetnek csorbát.
A tudomány – sok egyéb között – azért is fordul a régi történelmi állatfajta génkapacitása felé, mert

  • révükön – esetenként – olyan tulajdonságok őrizhetők meg, vagy javíthatók, mint például a fontos gazdasági hasznok közé sorolható szervezeti szilárdság, a környezettűrő-képesség, vagy a hasznos élettartam;
  • környezetünk sokféleségének (biodiverzitásának) fontos tényezői;
  • a környezeti feltételekhez kitűnően alkalmazkodnak;
  • az aktív természetvédelem, az e körbe vont területek (legelők) meghatározó szereplői;
  • esztétikai értékek hordozói (nem véletlenül kerültek Vastagh Géza és György, vagy Csontváry, Garay Ákos alkotásai közé);
  • idegenforgalmi látványosságok, néprajzi emlékek kötődnek hozzájuk;
  • számos egyed a munkában és a sportban is magas szinten bizonyított;
  • jelentős megélhetési forrást jelentenek.

Magyarországon ma kereken félszáz történelmi, védett állatfajtát tartunk számon.
Közülük 8 a ló.

8 történelmi, védett lófajtánk van

„Az ember és a ló, ősi s meglehetősen ismeretlen okok miatt
olyan barátságban tud egymással lenni, mint semmi más állattal.
Az embernek imponál a ló.
Lehet, hogy a lónak is az ember”

Móricz Zsigmond

NóniuszNóniusz

A nóniusz lófajtát az 1785-ben alapított Mezőhegyesi Magyar Királyi Állami Ménesben tenyésztették ki.

A korábban rendezett távhajtó versenyeken állóképességét és mozgáskészségét számtalanszor bizonyította. (3 nap alatt 350-370kilométer)

Jellegzetes klasszikus külleme, egyöntetűsége miatt a hobbylótenyésztők körében „családi mindenesként” – mint legkonszolidáltabb megjelenésű magyar fajta – távlatilag is jelentős lehet.

GidránGidrán

A Mezőhegyesen 1855 óta önálló törzsként tenyésztett lófajtát elegáns huszárlóként ismerte meg a világ. Alapítója az Egyiptomból vásárolt (1861) Gidran Senior sötétsárga arab mén.

Az erőteljes, szilárd szervezetű, nagy rámájú, elég tömeges, középnehéz, robbanékony, kitartó több hasznú fajta. Hátas és fogatlónak egyaránt megfelel. Egykor falkavadászatokon jeleskedett.
Honi lovassportunk létszámához viszonyítva nagyobb arányban találunk eredményes egyedeket; főként a militaryban érnek el sikereket.

Furioso-north starFurioso-north star (Mezőhegyesi félvér)

Magyarország legtömegesebb angol félvér fajtája.

A lovassportok legtöbb ágában (díjlovaglás, military, lovastorna), egyes egyedei a fogatsportban, eredményesen használhatók.

 

Kisbéri félvérKisbéri félvér

Mértékadó tenyésztők véleménye szerint a nemességben, hátasló-tulajdonságaiban, robbanékonyságával, keménységével és nemességével a mai értelemben vett sportcélú alkalmasságában a fajta megelőzte korát.
Elsősorban eredményes díjugrató és military lovakat találunk a fajtában. Sőt: a Maxim geneológiai vonala Bella, Lázár Zoltán fogatában a világ egyik legjobb tereplovának számított.

Az egykoron falkavadászatokon jeleskedő – acélos, robbanékony, kemény kisbéri lovakat a lovassportnak szinte valamennyi szakágába ajánlják (teljesítmény, illetve hobby sport).

LipicaiLipicai

Nemzetközi fajta, az európai kulturális örökség része a barokk-stílus klasszikus képviselője a lipicai, mindig az elegancia, a különlegesség lova volt.
Ma az egész világon tenyésztik.

A fajtán belüli nyolc törzset a 18. század végén, a 19. század elején kitűnő spanyol, andalúz, később arab és berber lovakkal alakították ki. A törzsalapítók Európa számos országából és Arábiából érkeztek.

Közülük nyolc alapított ma is létező genealógiai vonalat, kancacsaládokat: Conversano, Favory, Incitato, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy, Tulipán.

Lipicai a mozgás művésze. Elegáns, látványos, energikus mozgású lipicai ló átlagon felüli intelligenciája, tanulékonysága, tehetsége, emberhez való kötődése lenyűgöző.
Kiváló hátas, a magyar fogathajtókkal világszínvonalon bizonyított fogatló.
A világhírű Bécsi Spanyol Iskola művészi szintű magasiskola feladatainak főszereplője.

Shagya arabShagya arab

A szépség, a nemesség, a kecsesség, a légies könnyedség, az elegancia megtestesítője. Az egyik legnépszerűbb világfajta. (Csak Amerikában több mint 100 ezer egyedet tartanak nyilván e fajtából.
Fogat- és hátasként a lovas- és a szabadidősportban is közkedvelt.

Ideális, szép „dámahátas”. Alkati adottságaival, kitartásával elsősorban a távlovaglásban képes kimagasló teljesítményre. Ezt bizonyítja – többek között – hogy Bábolnán tenyésztett shagya arab ló távlovagló világbajnokságot nyert.

HuculHucul

A zord szélsőséges hegyvidéki körülményekhez különösen alkalmazkodó, edzett, ellenálló, igénytelen, kitűnő kondiciótartó, biztos lépésű, hosszú élettartamú ló. Vonóereje páratlan: testtömegének többszörösét képes elvontatni nehéz hegyi erdei terepen.

Különösen fogatban kitűnő hobbyló. A versenysportok kivételével minden szolgálatra alkalmas. Nyugodtsága és feltétlen munkakészsége miatt a legutóbbi időben a gyermekek lovagoltatásához használják.

magyar hidegvérűA magyar hidegvérű

A „hidegvérű” kifejezés nem a ló hőmérsékletére, hanem a német „Kaltblüter” szó tükörfordításából ered és a vérmérsékletére utal.

Nagy testtömegű, de szilárd szervezetű, a mezőgazdasági és szállítási munkákra kiválóan alkalmas lófajta.

A hideg- és a melegvérű lovak keresztezéséből származó – országszerte elterjedt – egyedeket „sodrott” lónak nevezzük.

Tenyészcélja: az igásló- és húsló-hasznosítás. A meglepetés erejével hathat, hogy az utóbbi időben hobbylóként is egyre népszerűbb.

F.K.

 

Forrás: Tőzsér János – Bedő Sándor: Történelmi állatfajtáink enciklopédiája
Horn Péter (munkatársa: Fehér Károly): Állattenyésztés (1). Mezőgazda Kiadó