Hypor Telep21

Hypor kanállomás Magyarországon

 

2017-ben Fejér Megyében, Perkátán kezdtük meg a működésünket. A beruházás a Hypor és az UBM Genetics Kft. együttműködésében valósult meg.

Genetika

KanállományA Hendrix Genetics Company leányvállalataként a Hypor az egyike a világszínvonalú sertésgenetikát előállító társaságoknak. A kanállomással a cég jó lehetőséget lát arra, hogy Magyarországon is elterjessze a világ számos pontján már bizonyított F1- anyai vonalát (Libra Star), és az egyedülálló eredményeket hozó befejező kanvonalait, a Magnus (Duroc), Kanto (Duroc) és a Maxtert (Pietrain). A kanállomáson a tenyésztelepeken a Libra Start ellátó lapály és nagyfehér nagyszülővonalak kanjai és a háromféle végtermék kanvonal egyedei laknak.

Hogyan használható ki a Hypor Genetika?

A végtermék kanvonalak már bizonyították, gyakorlatilag bármilyen anyai állományban képesek kifejteni jótékony hatásukat a szaporaság emelésében és az egységes gyorsabban elkészülő hízóállomány előállításában. Használatukat így bármelyik hazai sertéstelep megkezdheti, és ha a saját telepén hozott eredmények alapján úgy látja, hogy a Hypor befejező genetika hasznot hoz a kiinduló telepi mutatókhoz képest, illetve többet tud, mint más vonalak, akkor teljes saját kocaállományára alkalmazhatja. természetesen, ahol mód van rá, anyai Libra Star vonalunkkal állunk rendelkezésre új telep betelepítésére, állománycserés pótlására vagy a kocaállomány fokozatos genetikai cseréjére.

A kanállomás munkája

Mi van a termékenyítő anyagban?

KanállományA kanállomás terméke a termékenyítő adag, amivel a saját sertéstelepükön dolgoznak. A munka sikerét a termékenyítő anyag minősége határozza meg. Ennek biztosításában a kanállomás verhetetlen.

Hol kezdődik a minőség?

 • Hypor kanvonalak. A kanállomás kizárólag a Hypor vonalait tartja, ehhez értünk ezzel foglalkozunk
 • A Hypor szakemberei rendszeresen látogatják az állományt. A kanokat a genetikai előrehaladás és a spermaminőség érdekében másfél évente cseréljük, tenyészkanokat évente.
 • A Hypor megfelelő kanlétszámot biztosít minden vonalból a kanok ideális ugratási rendjének betartásához, összes partnerünk megbízható, folyamatos ellátásához.
 • A kanokról havi rendszerességgel frissülő tenyészérték adatokat kapunk, így tudjuk a telepek igényit akár ez alapján is kiszolgálni.

Spermaminőség-ellenőrzés a termékenyítés pillanatáig

 • A sperma minőségének a fenti alapokon túl záloga az egészséges állomány. Kantelepünk teljesen zárt. A kötelező egészségügyi, szűrési előírásoknál szigorúbb saját protokoll szerint győződünk meg állataink mentességének megtartásáról. A szigorúan zárt rendszerben a kanjainktól származó termékenyítő adagok nem közvetíthetnek semmilyen fertőző betegséget a vevők számára.
 • Kanjainkat folyamatosan monitorozzuk egészségi állapotuk felmérésére. Csak egészséges kantól vett spermával dolgozunk.
 • A spermavételt saját, erre képzett szakembereink a szakma szabályai szerint végzik, és adják át a laborba.
 • a laborban a legmodernebb eszközök segítik a sperma vizsgálatát és a hígítást. A gépek nagy segítséget jelentenek, de nem hanyagoljuk az emberi tényezőt sem, a szubjektív vizsgálat minden adagnál kiegészíti a számítógépet.

Friss és higított sperma vizsgálata

laborA termékenyítő adag elkészítése

A fentiekből látjuk, hogy a spermaminőség érdekében minden ponton ellenőrzéseket végzünk, minden egyes levett adagnál. Azokból már kiszűrhető, ha a spermaminőséget bármilyen tényező befolyásolná (kan egészségi állapota, környezet csíraterhelése).

A spermaminőség konkrét ellenőrzésére a spermavizsgálat lépései szolgálnak.

 • Mennyiség: az egy kantól levett sperma mennyisége (ml).
 • Spermium koncentráció, a minta összes spermiumszáma.
 • Spermium motilitás.

A mikroszkóppal szemlélő személy általában a tömegmozgást érzékeli, vagyis a nagy sűrűségben hemzsegő spermiumok tömegének együttes mozgását. Ez jó arra, hogy lássuk, sok mozgó alak van a mintában. Sajnos azonban nem elegendő, mert csak az egyenes, előrehaladó mozgást végző spermiumok termékenyítőképesek, a helyben rezgő, kis köröket leíró sejtek nem. A gyakorlott szem nagyjából megbecsülheti a szabályosan mozgó spermiumok arányát a tömegben, de ez szubjektív módszer. (Ezért mondják, hogy minden vizsgáló személy másképp kalibrált, vagyis csak önmagához képest érvényesek a százalékban megadott motilitás-értékek.

Objektív megoldás a számítógépes vizsgálati módszer, amikor a mikroszkópot kamerán keresztül számítógéppel kötünk össze. A megfelelő spermaanalizáló program egyik feladata a spermiumok motilitásának százalékos megadása. A gép nagyobb pontossággal határozza meg a motilitás értékét.

Spermium morfológiai paraméterek

VizsgálatA mikroszkópos vizsgálathoz kenet, vagy festett kenet alkalmazható. Gyakorlott vizsgáló a legtöbb morfológiai elváltozást, illetve 100 sejtet megvizsgálva a morfológiai hibák százalékos arányát is meg tudja határozni. Itt is pontosabb és gyorsabb a számítógép segítségét kérni. A program is belenéz a mikroszkópba, és bejelöli a rendellenes alakú spermiumokat, sokkal nagyobb mennyiséget másodpercek alatt elemezve megadja százalékos arányukat.

Laborunkban a számítógépes módszert alkalmazzuk, azzal a kiegészítéssel, hogy szakembereink minden adag esetében szemmel is kontrollálják a mintát. Így lehet teljes a gépekbe vetett bizalmunk, és így lehetünk nyugodtak.

Összes spermiumszám dózisonként.

Mi betápláljuk a levett sperma mennyiségét. A számítógép az adagból vett mintából meghatározza a a spermiumok koncentrációját (összesen hány sejt, ebben benne vannak a nem termékenyítőképesek is), a motilitást (százalékban az egyenes, előrehaladó mozgást végző spermiumok) és a morfológiát (rendellenes spermiumok aránya, nem lehet több mint 20%). Mindezekből egy képlet alapján a gép megadja, milyen mértékű hígítást alkalmazhatunk ahhoz, hogy minden termékenyítő adagban minimum 2 milliárd termékenyítőképes spermium legyen. Ez a nemzetközi standard, ez biztosítja a sikeres termékenyítést.

Mindezek biztosítják, hogy a világon mindenütt a kanállomások biztosítják a legjobb, folyamatosan megbízható minőségű spermát. Vagyis a mi termékenyítő adagjainkkal az adott telepi viszonyokhoz és a bennálló kocaállományhoz mérten:

 • magasabb a vemhesülési arány,
 • nagyobb a fialási alomlétszám,
 • jobb a gyarapodás, gyorsabb az elkészülés.

Rendelés és szállítás

Vannak, akiknek a rendelés már rutin. Partnerünknek nincs más dolga, mint hogy választáskor meghatározza melyik vonalból hány darab termékenyítő adagra van szüksége, megrendeli, mi pedig kiszállítjuk. A spermavétel és a szállítás időzítése a rendeléshez viszonyítva: A kanállomás a tudatosan dolgozó sertéstelepek partnere. Fontos, hogy a megrendelés minél hamarabb a választás után befusson hozzánk. Spermavételt a szállítást megelőző napon, vagy a szállítás reggelén végezzük. Heti két kiszállítási napot rendszeresítettünk, az első a vasárnap déltől-hétfő délig, a második a szerda déltől-csütörtök délig.

Szállítás saját termosztáttal felszerelt autóinkkal végezzük. A felhasználó telepén gondoskodni kell a termékenyítő anyag 16-17 fokos környezetben tartásáról. Amennyiben felhasználás előtt saját mikroszkópos vizsgálatot végeznek, a mintát rázzák fel, majd melegítsék testhőmérsékletűre, erre legjobb a tárgyasztal-melegítő).

Szakmai háttér

Munkánk nem ér véget a kiváló minőségű termékenyítő adagok eladásával. Ha kérdései vannak lépjenek kapcsolatba szakembereinkkel.

Csíkász Szabolcs, ügyvezető igazgató, UBM Genetics Kft., szabolcs.csikasz@ubm.hu, 30/274-0795

Kiss Péter, sertéstenyésztési tanácsadó, UBM Genetics Kft., – peter.kiss@ubm.hu, 30/869-8435

Gál Szabolcs, sertéstenyésztési tanácsadó, UBM Genetics Kft., szabolcs.gal@ubm.hu, 30/427-3604