Gerda Emil – Kereskedő, nem eladó

Névjegy
gerda2-683x1024GERDA Emil
Négy évtizede nagy gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező, igényes kereskedő,
2013 óta a szentesi MA-KA Kft. takarmánygyár kereskedelmi igazgatója.
Munkatársaival a gyár kiváló minőségű, évente mintegy 200 ezer tonna keveréktakarmányát kínálja és értékesíti ár-érték arányon.
Fő mércéje a partnerek elégedettsége, amit objektív módon – többek között – a legfőbb értékmérőket kifejező „Brojler Termelési Index, BTI” alapján (növekedési erély, tömeggyarapodás takarmány) mérnek.
2018. november 01-től a jelenlegi munkaköre mellett ellátja az UBM FEED Kft. termelési igazgatójának feladatkörét is.

GERDA Emillel FEHÉR Károly beszélgetett

 

● Ön 2013 óta a szentesi MA-KA Kft. keveréktakarmány-gyár kereskedelmi igazgatója. Kérem mutassa be az üzemet.

– 2012 novemberében Szentesen kezdte meg működését Magyarország legmodernebb takarmánykeverő üzeme a MA-KA Kft. A több mint 2 milliárd forint értékű beruházás anyagi hátterét – pályázati forrás felhasználásával – a két magyar tulajdonú cég, a Családi Négyes Kft.( aki a HUNGERIT Zrt. korábbi tulajdonosa volt) és az UBM Csoport biztosította.

A gyártási folyamatban több egyedi, speciális eljárás található, amely így együtt alkalmazva Magyarországon csak a MA-KA Kft. szentesi és az UBM csoport szelestei üzemében találhatók.

A termelési folyamatot műszakonként két ember felügyeli. Éves kapacitása 200 ezer, illetve napi, 600 tonna késztáp gyártása. Termékeink a teljes baromfivertikum takarmányigényét kielégíti és egyik jelmondatunk szerint „a termőföldtől az asztalig tart”. A legmagasabb ISO élelmiszerbiztonsági minőségirányítási rendszerrel dolgozunk.

● A tulajdonosok erőforrása biztos hátteret ad a MA-KA működéséhez.

Az UBM Zrt. fehérje-, gabona- és takarmányüzletága a teljes takarmányvertikumot átfogja. Piacközpontú innovációval építi a világszínvonalú szakmai-, szellemi-, technikai-, technológiai-, genetikai- és kereskedelmi erőforrását. Évente 550 ezer tonna keveréktakarmányt állít elő. A takarmánygyáraiban – Környén, Szelestén és Szentesen– szerzett tapasztalatokat, az UBM Feed szakmai irányításával a MA-KA Kft. is hasznosítja, építi be termelési- és piaci folyamataiba.

● Az egész szemű búza etetésével egy új, baromfi-takarmányozási módszer technológiáját dolgozták ki és terjesztették el.

– Az egész szemű búza-kiegészítés technológiájával 2014-ben a MA-KA és az UBM Feed, az ország legrangosabb kiállításán, Hódmezővásárhelyen közösen elnyerte a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok Állattenyésztési Nagydíját.

MG_7524-768x1024A szemes búzát tartalmazó tápsoraink sikerét partnereink kiváló termelési eredményei igazolják vissza. Évente turnusonként több mint 5 millió brojlercsirke és 500 ezer kacsa fogyasztott egész szemű búzát tartalmazó takarmányt – kiváló termelési mutatókkal.

● A nagydíjas etetési technológia üzemi bevezetését az UBM és a Pannon Egyetem Georgikon karának széles körű, közös kísérletsorozatának biztató eredményei alapozták meg.

– A közös kísérlet a korábbi nemzetközi tapasztalatokat erősítette.

A kísérletben – az egyetem kitűnő kutatógárdája mellett – Bustyaházai László, az UBM Feed Kft. igazgatója és Galamb Eszter PhD, tudományos tanácsadó működött közre, jelölte meg a gyakorlati igényeket.

A zúzógyomor (köznapi nyelvén, a zúza) eredeti funkciója szerint a takarmányt mechanikailag feldarabolja, zúzza. Már, ha van mit. A zárt tartású brojlereknél a porított – aprószemcsés takarmány nem serkenti a zúzát intenzívebb működésre. Az egész szemű búza – igen. Fontos megjegyezni, hogy nem egyszerű bekeverése történik az egész szemű búzának, hanem technológiailag épül be a gyártásba.

Ez az etetési technológia a zúzógyomor táplálkozás élettani működését átalakította.
A baromfitáphoz kevert egész szemű búza serkenti a zúzógyomor és a hasnyálmirigy működését, az emésztés hatékonysága, a takarmányhasznosítás, jobb, több a tömeggyarapodás. Nagyobb volt a zúzógyomor élősúlyhoz viszonyított aránya.

● A MA-KA Kft. kiterjedt partneri kapcsolatait komoly szakmai csapat szervezi. Nem eladók, hanem
szaktanácsadó kereskedők vagyunk – hangsúlyozza.

– Az eladó – csupán eladja a terméket, ami nagyon fontos, de mi ennél többet szeretnénk. A kereskedő – felfogásunk szerint – több annál. Kialakítottuk a partnereink és a saját adottságainkhoz illő, eredményt hozó kereskedelmi módszerünket. Az egyre erősebb versenyhez a partner, a piac igényeihez szabjuk kereskedelmi és kapcsolatrendszerünket.

Mércénk a vásárlóink elégedettsége. Ez egy érzelmi reakció, ami eldönti, hogy partnereink igényeit, követelményeit milyen mértékben teljesítettük.

Középpontban „Őfelsége a vevő áll!”.

Munkatársaimmal együtt ismerjük termékeink értékét, bízunk bennük és meggyőződéssel hirdetjük előnyeiket. A kollégák fizetése nem csupán az eladott áru mennyiségétől, hanem az imént vázolt kereskedelmi szemléletünk érvényesítésétől, partnereink visszajelzésétől is függ.
Tehát – ahogy a kérdésében is szerepel – nem eladunk, hanem kereskedünk.

● A MA-KA takarmányainak minőségét igazából az állatok teljesítménye igazolja vissza. Ennek egyik objektív mérőszáma a „Brojler Termelési Index, a BTI”, ami a legfontosabb értékmérő-tulajdonságok színvonalát – a tömeggyarapodást, a takarmányértékesítést, az elhullási arányt és
az értékesítési végsúlyt – jelzi. Hogyan alakulnak ezek a termelés színvonalát jelző, a profit mértékét meghatározó indexek?

– Gondolom legsokatmondóbb, ha kérdésére azok a termelők válaszolnak, akik a saját tapasztalatuk alapján tudnak véleményt formálni a Ma-Ka Kft-ről.

Tar-Károly-vezérigazgató-300x209Hungerit Zrt, mint a legnagyobb partnere a Ma-Ka kft-nek, melynek vezérigazgatója Tar Károly a következő mondatokat fogalmazta meg:

A szentesi székhelyű Hungerit Zrt a rendszerváltást követően 1990. év végén alakult, és mára Magyarország egyik meghatározó baromfiintegrációját működtető vállalatcsoportja lett.
Tevékenységének főbb paraméterei a következők: Évi 20 millió db brojlercsirke feldolgozása, valamint 12 millió db pecsenye kacsa és 300 ezer db húsliba feldolgozása történik a társaságnál. A vállalat évente 4 ezer tonna főzött húskészítményt és 8 ezer tonna panírozott, készre sütött, továbbfeldolgozott terméket állít elő. Az export piacokon az Európai Unió valamennyi tagállamában, illetve Japántól Kanadáig a világ 35 országába juttatja el termékeit.
A társaság, közel 50 milliárd Ft-os évi árbevételt ér el. Az említett 20 millió db /év brojlercsirke feldolgozásához szükséges alapanyag 75 %-át állítja elő saját tulajdonú brojler hizlaló telepeken. Az elmúlt évek állategészségügyi, takarmányozási, hízlalás technológiai fejlesztéseinek köszönhetően elértük, hogy a brojler hizlaló telepeken a 400 feletti indexek már nem csak elvétve vannak jelen. Ez egy folyamat eredménye, melynek eléréséhez nélkülözhetetlen volt a megfelelő szakmai képességekkel rendelkező munkaerő jelenléte is. Az előre kiszámítható jó minőségű, és mennyiségű vágóbaromfit az elvárt nevelési időre csak jó minőségű takarmánnyal lehet elérni, amit eddig a Ma-Ka kft nyújtott számunkra. A Hungerit Zrt-nek fontos a biztos stabil partnerekkel történő együttműködés, mely olyan alapot biztosít számára, amelyre támaszkodhat sikeres termékei előállításához.

Dr. Kováts György, Agrinnov Cégcsoport:

A MA-KA Kft.-vel a megalakulása óta partneri kapcsolatban van cégcsoportunk. Az elmúlt időszak kimondottan sikeresnek tudható be, melyet jól tükröznek az elért termelési eredmények.
Jelenleg egy darab 150.000-es, és kettő 260.000 -es baromfitelepet takarmányoz a MA-KA Kft. Turnusonként közel 1 millió csirkét nevelünk fel. A kiváló minőségű takarmánnyal, az európai színvonalú technológia mellett már több rotáción keresztül 400-as fölötti brojlerindex-et értünk el.
Bízunk benne, hogy a jövőben is folytatódni fog ez az eredmény.

Léva Csilla egyéni vállalkozó, Lajosmizse:
Családi gazdaságunk 2002. óta foglalkozik baromfitartással, broiler neveléssel, két telephelyen és reméljük 2019.-től a 3. telephelyünket is beindíthatjuk.
Sikereinket nemcsak magunknak köszönhetjük, hanem ez egy csapatmunka, melyben az alábbi szereplőkkel dolgozunk:
Naposcsibéinket a Gallus Kft.-től szerezzük be, akik évek óta folyamatos, megbízható minőséget szállítanak részünkre.
A takarmányt két gyártó cég szállítja, melyek közül az egyik a Ma-Ka KFT.
Legjobb eredményeinket 2018.-ban a Ma-Ka- KFT.-nek köszönhetjük, mellyel folyamatos a szakmai kapcsolatunk. A sikerünk alapját emellett, a kiemelkedő minőségű takarmányuk adja.
Szükségesnek tartom továbbá megemlíteni a legfontosabbat, hogy eredményeinket a lelkiismeretes Munkatársainknak és a telephelyi menedzsmentnek is köszönhetjük!
A következő évben Mindenkinek sok sikert kívánunk!

Szilágyi-János_0801-684x1024Szilágyi János egyéni vállalkozó, Ömböly:
Vállalkozásom a pecsenyecsirke nevelésre épült 2002-ben.
Az akkoriban megvett termelő szövetkezett marha istállójában kezdtünk el csirkéket nevelni. Ez egy emeletes istálló, melyet folyamatosan javítgattunk, átalakítottunk és így értünk el a jelenlegi szintre. A telepen 39.000 db csirkét nevelünk egy rotációban.
Telephelyünkön van kialakítva a Ma-Ka kft kísérleti istállója. Itt egy rotációban 3 fajta takarmányt tudunk összehasonlítani pontos mérések segítségével. Mindig a kontroll táphoz viszonyítjuk a másik 2 tápsort. A kontroll táp megegyezik a piacon lévő aktuális tápsorral A csirkék egyedi súlyméréssel vannak lemérve, heti rendszerességgel. Csak kakas ivarú csibékkel dolgozunk. A heti mérések alapján számolunk: súly, fajlag, tömeggyarapodás, takarmány fogyasztást. A Ma-Ka Kft-vel ezt a közös együttműködés 2013 óta működik sikeresen.
Az ipari csirke nevelését a családommal és 2 alkalmazottal közösen végezzük. Igyekszünk maximális odafigyeléssel a lehető legjobb eredményeket kihozni a csirke tartásból. A nevelés során mi a takarmányra támaszkodunk, ezért nem szoktunk kiegészítő vitaminokat, adalékokat itatni az állatainkkal. A 35 napos megszedést ma már alapnak kell venni, és általában 42-43 napra megy el az állomány. Igy lehet sikeresen kihasználni az állatok genetikai potenciálját.

Szalai-László_2242-768x822Szalai László egyéni vállalkozó, Kunfehértó:
1981-ben születtem Kiskunhalason, jelenleg Kunfehértón élek és gazdálkodom. 2010-ben Keszthelyen diplomáztam agrármérnökként.
A vállalkozás 1994-ben alakult, vízi szárnyas tartásra lett kialakítva. 2012-ig tömő alapanyag kacsa nevelés folyt, az itt megnevelt állatok letömésre is kerültek.
2009-ben “Állattartó telepek korszerűsítése” jogcímen elnyert forrásból lett az új teleprész építve, illetve a meglévő korszerűsítve, melynek eredményeképp pecsenyecsirke nevelés indult el.
A telep teljes egészében zárt tartásra állt át és azóta kizárólag pecsenye csirke tartása folyik. Jelenleg a telepen 110.000 brojlercsirkét állítunk elő egy rotációban.
Cégünk legfontosabb vevője a Hungerit Zrt. A csibéket a Ma-Ka Kft takarmányával etetjük. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, a termelési eredmények is szépen alakulnak. A jó naturális és gazdasági eredményeket csakis a minőségben magas szinten lévő napos-takarmány és menedzsment hármas együttesével érjük el. Mindez kiegészül beszállítói oldalról a Ma-Ka Kft-vel kialakult jó partneri együttműködéssel.
A telep auditálva van a Puszta Gold és a KFC által, így közvetett úton az általunk felnevelt baromfi a magasabb minőséget elváró piacokon is megtalálható.
Jövőbeni terveim között szerepel kapacitásbővítés, melynek kivitelezési munkái 2019-ben megkezdődnek.

Csatári József egyéni vállalkozó, Kunfehértó:
A családi gazdaságként működő vállalkozásom kezdete 2000-es évek elejére datálódik. Akkor még a régi marha istállókban kezdtük a csirkék nevelését, melyet folyamatosan újítgattunk, és újabb épületeket építtettünk. A jelenlegi kapacitás bővítésünk során, ami a mai építkezési sajátosságokat figyelembe veszi, el fogjuk érni a 9000 m2 nevelő felületet, ami 170.000 db csirke nevelését jelenti egy rotációban. Így évente 1 millió csirkét tudunk előállítani, amit a Ma-Ka Kft takarmányával etetünk. A jó alapanyagnak és takarmánynak köszönhetően a termelési eredményeink folyamatosan magas szinten vannak. Jelenleg a baromfitartók körében is ismert 400-as index-et is sokszor átlépjük.
Remélem, hogy ezek a termelési mutatók a jövőben is tovább fognak javulni, mint ahogyan eddig is javultak. Meggyőződésem, hogy a Ma-Ka Kft takarmányai is hozzá fognak járulni ezen céljaim eléréséhez.

Makra-Zoltán-e1544993601175-576x1024Makra Zoltán, Makra Szárnyas Kft., Kömpöc:
2001-ben mezőgazdasági őstermelőként kezdtem meg önálló gazdálkodásomat Kömpöcön. 2009-től már egyéni agrár vállalkozóként gazdálkodok. Fő tevékenységem a nagyüzemi brojler csirke nevelése 4000 m2 korszerű állattartó telepen, valamint víziszárnyas nevelése, és húsmarha hízlalása.
A MA-KA Takarmánykeverővel 2018 májusában kezdődött az együttműködésem, előtte a saját takarmánykeverő üzememben állítottam elő a szükséges takarmányokat. Dercés tápot volt lehetőségem gyártani. A termelési eredményeim összehasonlítása végett szerettem volna kipróbálni, hogy a saját keverésemmel szemben milyen eredményeket tudok produkálni. Korábban már tudomást szereztem a remek brojler index mutatókról, amit a MA-KA Kft által takarmányozott telepek elérnek. Az elvárásaim teljesültek, elégedett vagyok az utóbbi időszakban elért eredményeimmel. Sikerült a 400-as BTI ,,álom határt” elérni. A takarmánykeverő munkatársaival rendszeres munkakapcsolatban vagyunk, tőlük remek szakmai segítséget kapunk ami tovább erősíti a Ma-Ka kft-vel való együttműködésünket.