Középpontban a szója

 

Még több szója kell

Will-Aldwinckle-soya-harvest-wp-cropAz elmúlt évben Magyarországon mintegy 60 ezer hektáron 174 ezer tonna szója termett, ami hektáronként 2,9 tonnás termésátlagot jelent. Ez jó eredménynek tekinthető, ugyanakkor a célkitűzések között szerepel, hogy mind a termőterület, mind a mennyiség növekedjen.

A cél, hogy legalább 100 ezer hektáron 300-350 ezer tonna szóját állítsanak elő, amivel az import mintegy fele kiváltható lenne.

A világon 10 éven belül 40 százalékkal több fehérjére lesz szükség, amelyet húsból vagy fehérjenövényekből lehet kielégíteni. Az Európai Unióban is jelentős a hiány. Az itt megtermelt 2,5 millió tonnával szemben az import szójabab 14 millió tonna, a szójaliszt pedig 18 millió tonna.

A hazai szójafeldolgozás és felhasználás ösztönözése

Stratégiai célunk nemcsak a GMO-mentes szójatermesztés bővítése, de a belföldi feldolgozás és felhasználás ösztönzése is – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Szója Fórumon. Bár hosszabb távon biztos a növekvő kereslet, ám rövid távon jelentős a tőzsdei áringadozás és a kínai ASP járvány terjedése kockázatot jelent.

A legfontosabb stratégiai cél azonban az, hogy a megtermelt GMO-mentes szóját belföldön is használjuk fel akár élelmiszeripari, akár takarmányozási célra.

Soya bean seed in hands of farmerA hazai agrárium fehérjeigényét azonban jelenleg sem szójából, sem egyéb fehérjenövényből nem tudjuk kielégíteni, épp ezért fontos lenne, hogy újra felelevenítsük a tájadottságainknak megfelelő, lassan feledésbe merülő alternatív fehérjenövényeink termesztésével kapcsolatos tudásunkat. A magborsó, a szegletes lednek, a lucerna takarmányozási célú hasznosításáról sem mondhatunk le, azonban a gazdaságos termesztéshez, felhasználáshoz is szükség van további kutatásokra, nemesítő munkára. Be kell látnunk, hogy az emészthető nyersfehérje rendszeren alapuló értékelés már elavult, a takarmánygyártásban az aminosav szintre lebontott receptúrák kidolgozása és bevezetése akár 10-20 százalékkal is csökkentheti a felhasznált fehérjemennyiséget. A legjobb eredmények eléréséhez a talaj tápanyagtartalma, mikrobiológiai adottságai ismeretében kell újratervezni a receptúrákat, és ehhez igazítani a termelést is (Nagy I.).

A termelőknek a jövőben nemcsak a gazdaságos termelés melletti hozammaximalizálásra kell majd figyelniük, de arra is, hogy milyen végfelhasználási céllal termelnek majd, mivel ez is befolyásolja helyes agrotechnikát. Az eredményes szójatermesztéshez nem kerülhető meg a talaj tápanyag-ellátottságának pontos ismerete, az ehhez igazított, és a fajta genetikai potenciálját leginkább támogató mennyiségű alaptrágyázás. Ugyanakkor a tápanyagpótlás mértékét is befolyásolja az, hogy a nyersfehérje vagy az olajtartalom lesz-e a végfelhasználás szempontjából fontosabb, mivel ismeretes, hogy a magasabb nyersfehérje-tartalom egyúttal alacsonyabb olajtartalmat eredményez a szója esetében. (Nagy N., Titász I.)

A szójapiacon bizonytalanságai

Az idén rekordközeli termés várható globálisan, ami előreláthatólag növeli majd a zárókészleteket is – mondta. Az árakat – különösen a prémiumok tekintetében – azonban erősen befolyásolja és volatilissé teszi az Egyesült Államok és Kína vámháborújának aktuális fordulója. Komoly kockázatot jelent a kínai afrikai sertéspestis terjedése is: ugyan az onnan jövő adatok pontosságát sokszor fenntartásokkal kezeli a piac, azonban a jelenlegi ismeretek szerint 30, főleg az ország dél-keleti régiójában tapasztaltak eddig fertőzést, és egyelőre nem látszik, hogy más országra is átterjedne a kór. Kérdéses egyelőre, hogy milyen szigorral lép fel az ottani állategészségügy a kór megfékezése érdekében: ha a magyar protokollt követnék, akkor az 550 milliós állomány 20 százalékának kivágásáról beszélnénk, ami hatalmas keresletcsökkenést okozna a piacon. A globális szójakereskedelem továbbra is erősen koncentrált, a nagy kereskedőházak ellenőrzik a forgalom kétharmadát és a készletek felét is. A spekulatív tőzsdei kötések továbbra is a felhasználás és a kereskedelem többszörösére szólnak.

Soya-beans-stepsA szójatermelés 80 százalékát továbbra is legnagyobb piaci szereplők – az USA, Brazília és Argentína – adja. Az argentin termelők egyelőre a nemzeti valuta árfolyammozgásai miatt inkább készleteznek, bár a kereslet élénk lenne az árujukra. Az európai termelés vegyesen alakult az idén: Oroszország és Ukrajna növelte a kibocsátást. Az EU-ban 2 százalékkal 990 ezer hektárra nőtt a vetésterület, az átlaghozamok 7 százalékos bővülve elérték a 2,8 tonnát. Az eredményeket főleg az olasz csúcstermés húzta fel (340 ezer hektárról 3,4 tonnás hektáronkénti átlaggal takarítottak be), mivel Franciaországban az aszály miatt csak 2,6 tonnás hozamot mértek a 153 ezer hektáros terület átlagában, de a román gazdák sem tudtak 2,2 tonnánál jobb eredményt elérni hektáronként. Magyarországon a minősítés nélküli szójabab termelői ára az AKI PÁIR szerint 2018 októberében 105,2 ezer forint volt tonnánként.  (Fülöp Péter, UBM)

Együttműködés a fehérjenövény termesztés fellendítéséért

A fórumon a NAK, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) stratégiai együttműködési megállapodást írt alá többek között a legfrissebb kutatási eredmények, innovációs tartalmak széles körben elérhetővé tétele, megosztása érdekében.

Rekordszinten az amerikai szója európai importja

A friss adatok szerint az előző hat hónapban 112 százalékkal nőtt az Európai Unióban az Egyesült Államokból importált szójabab mennyisége az egy évvel korábbihoz képest – írta az MTI annak kapcsán, hogy Washingtonban egyeztet az EU képviselője a kereskedelmi vita megoldásáról.

szója1A teljes behozatal 75 százalékát teszi ki az amerikai import, a második legnagyobb beszállítónak Brazília számít 19 százalékkal.   Az amerikai kivitelnek mintegy 28 százaléka irányul az EU-ba, amelyet Argentína (10 százalék) és Mexikó (9 százalék) követ.  A behozatal ráadásul tovább emelkedhet, az Európai Bizottság ugyanis hamarosan engedélyezheti a szójabab bioüzemanyagként való felhasználását.

Folytatódnak a tárgyalások az amerikai-európai kereskedelmi vita mielőbbi rendezéséről: Washingtonban egyeztetnek az Európai Bizottság és az Egyesült Államok képviselői. Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős európai uniós biztos hivatali partnerével, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel tárgyal – tájékoztatott a brüsszeli testület.

 

Forrás: Agronapló
Kiss M.