Fecske1

Ökológiai lábnyomunk

Kétmillió fecske hiányzik Magyarországról

A fecskeállomány 2000 és 2010 között a felére csökkent. Ennek legfőbb oka a nagyüzemi mezőgazdaság és a klímaváltozás.

A vonulási útvonalakon megváltozott élőhely, a rovarirtó szerek használata csökkentik a vándorló madarak, így fecskék túlélési esélyeit. E madaraknak kulcsfontosságú a szerepük a rovarok, például a betegségeket terjesztő szúnyogok szaporodásának mérséklésében.

A fecskéket, sőt, még fészkeiket is törvény védi, sokan leverik azokat a madárürülék miatt. Miközben együtt is lehet élni velük, csak meg kell találni a kompromisszumos megoldást.

 

Kihalás szélén a kuvasz

A Hunnia Kuvasz Tenyésztői és Kulturális Egyesület széleskörű társadalmi összefogást hirdetett. Felhívja a figyelmet, hogy kihalás szélre sodródott ez a magyar kutyafajta, megmentéséhez összefogásra van szükség.

Sajtóközleményük szerint a közkedvelt kuvasz egyedszáma 1800 regisztrált egyedre csökkent.

A hivatalos adatok alapján az éves szaporulat 150-250 egyed közötti. Ez a kihalási fázis.

Az egyesület egyik alelnöke Czene Attila olimpiai bajnok úszó közlése szerint, kutatómunkába fogtak. A cél, hogy felhívják a figyelmet a védett, történelmi kutyafajtánk jelentőségére és a megújulás lehetőségeire.

 

Klímaváltozás Pollenkoncentráció Allergia

Globális felmérés készült a klímaváltozás és a pollenkoncentráció összefüggéséről, Makra László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzorának vezetésével. Három kontinens, 17 aerobiológiai állomásáról gyűjtöttek adatokat. A kutatások szerint a felmelegedéssel nemcsak a pollennel szennyezett területek növekednek, hanem az allergiások száma is.

Megállapították: a hőmérsékleti maximumok és minimumok éves együttes növekedése szoros kapcsolatot mutat a szezonális pollentermelés emelkedésével. A fagymentes napok számának növekedésével meghosszabbodik a pollenszezon és növekszik a pollenkoncentráció is.
Arra lehet következtetni, hogy a hosszabb pollenszezon, valamint a megnövekedett évi pollenkoncentráció hatására globálisan nő a pollenérzékenység és az allergiás megbetegedések száma.

 

Sokkoló tények a széndioxidról

A feljegyzések 60 évvel ezelőtti kezdete óta 2018-ban a negyedik legnagyobb mértékben nőtt a szén-dioxid légköri koncentrációja. (Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése.)

A hawaii Mauna Loa obszervatórium globális megfigyelő részlegének legújabb elemzése alpján a szén-dioxid-koncentráció tavaly 2,87 ppm-mel nőtt: a 2018. január elsején jegyzett 407,05 ppm értékről 409,92 ppm-re 2019 január elsejére.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évből háromban jegyezték fel a légköri szén-dioxid-koncentráció legmagasabb szintű növekedését – mondta Pieter Tans, a NOAA globális megfigyelő részlegének kutatója.

A szén-dioxid az öt elsődleges üvegházhatású gáz közül a legfontosabb mind a légkörben lévő mennyiségét, mind koncentrációjának növekedését illetően.

A szén-dioxid mostani növekedése elsősorban az emberi tevékenységből és nem természeti okokból fakad.

 

Európában sem lefutott még a génszerkesztés megítélése

Az EU-választás jó alkalom arra, hogy újragondoljuk a génszerkesztés ügyét – vélekedik az Unió agrárbiztosa. Az esemény jó alkalom lehet arra, hogy a korábbi – esetleg téves – döntéseit felülvizsgálja az újonnan felálló intézményrendszer.

2018 októberben már 85 kutatóintézet és tudós figyelmeztetett rá: az új nemesítési technikák tiltása nem jó ötlet – olvasható az Infostart.hu-n.

2018 júliusában az Európai Bíróság úgy ítélte meg, hogy a mutagenezissel létrehozott új növények a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) körébe tartoznak, vagyis száműzendők Európából. Az új nemesítési eljárások körébe számos technika tartozik, ilyen a precízen kivitelezett génszerkesztés is, más néven precíziós nemesítés.

Segítségével célzottan beilleszthetőek a genomba olyan képességek, amelyek szárazságtűrőbbé, vagy betegségekkel szemben ellenállóbbá tehető az adott élőlény.  A korábbi döntés azonban minden új nemesítési eljárást elítél.

 

FEHÉR Károly.
MONITOR: válogatás, szemelvények (Forrás)
Magyar Távirati Iroda. Agronapló. Agroinform. Haszon Magazin.
Agrárminisztérium. Agrármarketing Centrum. Agrárstratégia.
Converstation Biology. Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ)
Infostart. Lancet Planetary Health. Jeles napok, ünnepi szokások.
Microsoft. Nature Communications. Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)
Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA). Neumann Ház. Survive Niro. The Economist.  Top Agrár
Történelmi állatfajtáink Enciklopédiája. Vágóállat- és Hús Terméktanács (VHT) Wired