NÉVJEGY

 

Dr. CSIKAI Miklós

 

A szentesi Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Kertészmérnök. Szakmérnök. C. egyetemi docens.
Az Év agrárembere (2017).
Közép-Európa legnagyobb vegyszermentes, biológiai növényvédelemmel dolgozó, termálvizű zöldséghajtató üzem vezetője.
Minőségi paprika- és paradicsompalántáikkal mintegy ezer kertészt szolgálnak ki.
Alapítóként közel félezer kertészeti magántermelő tevékenységét integrálják, áruikat a Délkertész TÉSZ-en keresztül értékesítik.
A kizárólag geotermikus energiára alapozott kertészetük megújításának, korszerűsítésének több mint egy évtizede megkezdett program részeként 2020-ban 3,5 ha 50 éve épített üvegházat cserélnek a legkorszerűbb termesztő berendezésre.
A 650 Holstein-fríz tehenük jó színvonalon termel,(1100 szarvasmarhát tartanak).
Az 1962-ben Szentesen építtetett első magyarországi erőtakarmánygyár a Zrt. tulajdonában van.
A Naptáp Kft.-t 50-50% tulajdonrésszel az UBM-mel közösen alapították és üzemeltetik.

Igyekszünk úrrá lenni a nehézségeken — ha mégsem, az nem rajtunk múlik

—Ez év január 30-án ünnepeltük az Árpád 60. éves születésnapját. Jóleső érzéssel és szakmai büszkeséggel emlékezhettünk a megtett útra, és tisztelettel adóztunk az alapítók, a többet vállalók munkájának.

Februárban, hosszú alapos előkészítés után elkészítettük mérleg beszámolónkat, az éves tervünket. A közgyűlésünk felhatalmazásával bizakodással indultunk az idei esztendőnek, amikor lecsapott a koronavírus.

Sok mindent megéltünk, átéltünk, de ilyen helyzetbe sem magánemberként, sem közösségként még nem kerültünk.

Irányváltásra nem kellett gondolnunk. Ám átcsoportosításra, hangsúlyeltolódásra, átütemezésre, a prioritások kijelölésére igen.

Gazdálkodásunk minden területére készítettünk külön intézkedési programot is, mindenek előtt az egészség védelemre és a fenntartható gazdálkodásra.

Középpontban természetesen mindannyiunk biztonsága áll. A fegyelem, a rend, a technológiai előírások megtartása nálunk régóta   alapkövetelmény. Erre támaszkodhattunk a vírusvédelmi rendelkezéseink kiadásakor is.

Az év elején napra pontos ütemterv alapján indítottuk a  korszerű kertészeti beruházásunkat. Az energia megtakarítási célú  pályázatból nyert támogatásból  három és fél hektárnyi területen korszerű  paprika- és paradicsom hajtatóházat építünk. A kivitelezésre a korábban már  nálunk 16 ha új üvegházat épített  generál kivitelezővel  kötöttünk szerződést holland gyártási kapacitásra alapozva, eurós árakon.

A forint és az euró közötti drasztikus arányváltozás, a korábban nem tapasztalt ingadozás okán a szakmunkák végzését teljes egészében újra kellett szervezzük kizárólag magyar vállalkozókra, akik már az elmúlt hetekben le is bontották a cserére kijelölt üvegházat.

Az év első negyedében kiváló minőségű, keresett kertészeti termékeink, primőr áruink biztos piacra találtak. Ez a helyzet akár bizakodásra is okot adhat, ám az év háromnegyede kiszámíthatatlan körülmények között még hátra van…

A határ képe a tavasz elején nagyon ígéretes volt, ám a tartós csapadékhiány, az aszályosra fordult időjárás most már súlyos gondokat jelez.

Teheneink jó színvonalon termelnek. A felvásárló Sole-Mizo jó partnerünk, nincsenek értékesítési gondjaink. A tej önköltsége és a felvásárlási ára az elmúlt évben jól megközelítette  egymást. A ágazatot támogató forrásokból már szerény nyereségre is –  amit mindig fejlesztésre költünk  –  jutott.

A gond nem jár egyedül. E mondás igazát sajnos a mi vidékünkön is érezzük. A tomboló madárinfluenza sokfelé szinte megoldhatatlan nehézségeket okoz. (Országosan már több millió állatot kellett leölni.)

A magyarországi baromfipiacot jelentős túlkínálat és áresés jellemzi.
Mindezek okán vannak akik felénk is csökkentik, vagy felszámolják ezt a korábban kedvelt, jövedelmező, nagy szakértelmet bizonyító ágazatot.

A csődbejutott  vagy tevékenységüket felfüggeszteni kényszerült baromfitartók egymaguk nem képesek kilábalni ebből a méltatlan helyzetből.

Rengeteg tehát a bizonytalanság, de itt Szentesen, itt az Árpádban legalább két dolgot tisztán látunk.

Az egyik, hogy ebben a helyzetben még inkább csak  európai színvonalon versenyképes, kiváló minőségű termékekkel: gabonával, tejjel, zöldségfélékkel , paprikával, paradicsommal, palántával tudunk csak piacon maradni.

A másik, hogy csak megbecsült, tisztességesen megfizetett, hozzáértő, elégedett emberekkel összefogva lehetünk úrrá a nehézségeken. Olyan közösséggel, ahol az emberek szívesen dolgoznak. Ennek alapjait természetesen nem most kell lerakni, bár ezt megerősíteni sohasem késő.  A létbiztonságot adó gondoskodás, a bérfejlesztés nálunk alapvető, folyamatos feladat, így – a köszönet hangján mondom – most is számíthatunk cégünk legnagyobb értékeire,  több évtizedet velünk együtt dolgozó munkatársainkra!

Ilyen gondolkodással és alapokon igyekszünk úrrá lenni a különleges és nehéz helyzeten. Ha valami miatt ez mégsem így lenne – azt a hozzáállásunk alapján kijelenthetem – nem rajtunk, Árpádbélieken fog múlni.

A koronavírus a világot, a kisebb-nagyobb közösséget, az egyes emberek életvitelét, szokásait, lehetőségeit gyökeresen átalakítja. Nem könnyű, és nem rövid távú feladat lesz.
Az eddigi intézkedésekből is kitűnik, hogy az állam szerepvállalása növekszik. Megítélésem szerint ez a rendkívüli vészhelyzet kell, hogy figyelmeztessen valamennyiünket az eddigi  gazdaságpolitikánk átgondolására, változtatására.

Sokszor elmondtam, amit most megismételek:

Az élet minden területén csak a hazai és a helyi adottságokra épített gazdaságfejlesztés lehet az az út, ami megtarthat és előre vihet!

Ehhez a föld, a levegő, a víz tisztasága, az élelmiszertermelés színvonala biztos stratégiai alapot ad -kell, hogy adjon.

Ez az ami igazán reménykeltő lehet !