FEJLESZTENI, VAGY ELTŰNNI A PIACRÓL

 

Névjegy

csikai2_2-682x1024Dr. CSIKAI Miklós, a szentesi Árpád Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója

Kertészmérnök. Szakmérnök. Több mint három évtizede címzetes egyetemi docens. Főiskolai tanár.

A diploma megszerzése után egy évig Hollandiában, világszínvonalú kutatóintézetben és magánkertészeteknél bővítette ismereteit. 1990-től az ország legjelentősebb termálvízfűtésű üvegházi- és fólia alatti üzemének irányítója, termesztés-technológiájának kidolgozója.

A Szentesi Hitelszövetkezet szervezője, alapítója, 1994-2008. között a Magyar Agrárkamara köztiszteletben álló, ma is megsüvegelt elnöke. A köztestületi Magyar Agrárkamara Örökös Tiszteletbeli Elnöke.

Az „Év Agrárembere” 2017. Több magas szakmai kitüntetés birtokosa. Szentes város díszpolgára.

 

Dr. CSIKAI Miklóssal FEHÉR Károly beszélgetett

 • Tíz éves koráig, három testvérével a Kecskemét-környéki tanyavilágban szívta

   magába a föld, az erdő, az édesapa kertje, a növények iránti tiszteletet, szeretetet.

    Ez az idilli hangulat vitte a kertészet világába?

– Nem egészen. A szülői ház hangulata, szellemisége, értékrendje, életem örökké tartó, – három testvéremmel együtt – belénk nevelt példaadó értéke.

Középiskolai éveim idején közgazdász akartam lenni. Az ország legjobbjai közé tartozó kecskeméti Katona József Gimnáziumban tanáraim azt mondták, hogy a politikai töltésű közgazdász pálya nem nekem való, továbbtanulási lehetőségként a mezőgazdaságot, a kertészetet ajánlották. Jelentkeztem a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolára.

 • Ahova nem vették fel.

– Első nekifutásra sikeresen felvételiztem, de a református lelkész fiát „hely hiánya miatt” nem vették fel. Az egyetem Budaörs-Kamaraerdő Tangazdaságának törzsgyümölcsösében fizikai munkát vállaltam. Sok mindent tanultam belőle. Egyébként a mi családunkban szokás volt megkeresni a tanulásra fordítható pénzt.

Egy év fizikai munka után Dr. Horn Ede gazdasági igazgató javasolta a továbbtanulásomat. Másodszorra is felvételizni kellett. Sikerrel tettem. Felvettek. Elindult a kertészpályám. Ma már őszintén örülök, hogy ezt a hivatást választottam.

 • Kertész diplomájának megszerzése után Hollandiában, a naaldwijki kutatóintézetben és magánkertészetekben világszínvonalon bővítette ismereteit.

– 1996 januárjában, jeles államvizsga után kaptam meg kertészmérnöki oklevelemet. Ezután Koródi László professzor úr javaslatára és hathatós segítségével – egyik barátommal – utazhattam el Magyarországról elsőként 360 napra Hollandiába. Az Egyetem rektora, Somos András akadémikus vállalt felelősséget értünk, garantálta, hogy visszajövünk. Itt korszerű szemléletre neveltek, mesterfogásokat tanultunk és azt az életre szóló intelmet kaptuk, hogy fejleszteni, vagy eltűnni a piacról.

A következő évben – mintegy 40 évvel ezelőtt – költöztünk Csongrád megyébe. A mindszenti Tiszavirág Szövetkezet primőr telepének vezetője lettem. Akkor itt volt az ország legnagyobb felületű, egy légtérbe épített üvegháza. Majd innovatív és eredményes fejlesztőmunka a Kertövnél.

 • 1982. mondhatni mérföldkő a szakmai életében: Szabó László, az Árpád Szövetkezet elnöke felkérte a két évvel korábban alapított Korai Zöldségtermesztési Rendszer szakmai  irányítására. Azóta több mint három- és fél évtized telt el. Hogyan jellemezné a mai Árpád-Agrár Zrt-t?

– A gazdaságunk az adottságaira építkező korszerű üzem. Alaptétel, hogy kizárólag a lehetőségeivel számoló gazdálkodás, termelésszerkezet hozhat profitot. A mi földjeink átlagos aranykorona értéke 20. Ez eleve behatárolja szántóföldi növénytermesztésünk lehetőségeit.

A mi kivételes adottságunk a termikus energia, a napfény, a folyóvíz, a termőföld, a szakértelem és a hagyományaink. Mi ezekre építkezünk, fejlesztünk. Cégcsoportunk Magyarország és feltehetően Közép-Európa legnagyobb termálvízre alapozott zöldséghajtató kertészeti vállalkozása.

Kezdetben szabadföldi és melegágyi termesztés folyt itt, majd a 60-as évek végétől üvegházakat és fóliasátrakat építettünk. Az olajipari próbafúrások során talált termálvíz, a geotermikus energia adott igazán lendületet a fejlesztéseinknek. Szentes térségében 36 intenzív termálkút működik, ezek közül 20 a mi tulajdonunkban van.

A szentesi Délkertész értékesítő szövetkezeten keresztül küldjük piacra zöldségtermékeinket, amelynek az Árpád-Agrár Zrt. nem csupán alapítója, hanem a legnagyobb beszállítója is. Mintegy 450 integrált magántermelő ugyanitt értékesíti zöldségféleségeit. A részvényesektől és más magántulajdonosoktól bérelt termőföldünkön búzát, takarmány-, hibrid- és csemegekukoricát, árpát, napraforgót, szóját, lucernát és füvesherét termelünk.

A takarmánytermesztésünk az 1100 holstein-fríz szarvasmarhánk – ezen belül 650 tehenünk és szaporulatának – ellátását szolgálja.

 • A termelésszerkezetükben tehát a kertészet a meghatározó ágazat.

– A Kertészeti Igazgatóság tevékenysége 39,6 hektár területen zajlik, vagyis ennyi a geometrikus energiára alapozott hajtató felület. A legfontosabb zöldségnövényeink: a fehér étkezési paprika, a hegyes csípős paprika és a paradicsom.

paprika2-1024x682

 • Palántáikkal mintegy 1000 kertészt szolgálnak ki. A palánta bizalmi cikk – mondja. Mert?

– Mert a zöldségtermesztés sikerének ez az egyik nagyon meghatározó alapja. Nagyrészt ezen áll, vagy bukik az eredményesség. Ha a palánta kiváló minőségű, akkor kisebb tapasztalatú kertész is sikeresebben birkózik meg a zöldségtermesztéssel. Mi garanciát vállalunk a kiváló minőségű palántáinkért. Palántanevelési ágazatunk két telephelyen, Szegváron és Szentes-Szentlászlóban az Új üvegháztelepen termel. Palánta-választékunk széles körű. A partner-kertészek a saját lehetőségeik, technológiai színvonaluk és a termesztési időszaknak megfelelő minőségű és fejlettségű palántát választhatnak. Legértékesebb növényeink a korai időszak oltott és oltatlan kőzetgyapotos palántái. Nagy hangsúlyt fektetünk az oltott növények előállítására, amellyel a termesztés biztonságát erősítjük.

A palánta bizalmi cikk. Ha a Partner-kertész elégedett az általunk végzett munkával, a következő évben is visszatér hozzánk. Munkánk színvonalát jelzi, hogy évről évre nő a hazai és a környező országokba kiszállított palántáink mennyisége.

 • A primőr áruikat vegyszermentes, biológiai növényvédelemmel állítják elő. Hogyan, milyen technológiával lehetséges ez ilyen nagy területen?

– Az integrált növényvédelmi technológia keretében, vegyszerek helyett a kártevők ellenségeit, biológiai ágenseit vetjük be. Ez egy bonyolult, különleges tudományág. Az Árpád Biokontroll 2003 Kft. alapításával az volt a célunk, hogy a beporzást segítő poszméh-családokat és a biológiai védekezés sokféle élőszervezetét előállító belga Biobest Cégtől, kizárólagos magyarországi eladó-elosztó vállalatként importáljuk. A cég és ez a folyton korszerűsített technológia jól működik. Minden üvegházunkban egy monitorozó, a folyamatokat figyelő szakemberünk dolgozik, aki minden „betolakodót” figyel és jelent. Időben kell „lecsapni” a kezdődő fertőzésre.

paradicsom2-1024x682

A lényeg: biológiai növényvédelemmel, nagy területen, nagy mennyiségű egészséges primőrárut állítunk elő.

 • A Zrt. takarmánygyártó ágazata új fejlődési pályára állt, az UBM-mel működik együtt.

– Az első magyarországi erőtakarmánygyárat 1962-ben Szentesen avatták, ami az ÁRPÁD-Agrár Zrt. tulajdonában van. Fő tevékenységünk a háziállatfajoknak készített kiváló minőségű keveréktakarmány-gyártás. A jelentős raktárkapacitásunkat bérraktározásra is hasznosítjuk. Munkánk hatékonyságának javítására 50-50 százalék arányban az Árpád-Agrár Zrt. és az UBM közösen hozta létre a Naptáp Kft-t.

árpádagrár2-1024x682

A Naptáp termékcsalád „Több mint extrahált napraforgódara”, hirdeti közös szlogenünk. Tapasztalataink és a visszajelzések szerint az ár-értékarányon kiemelt kiváló minőségű termékcsalád, a beltartalom alapján, a sertés és a baromfi takarmányozására kiválóan alkalmas. Termékeinket az UBM forgalmazza. Az UBM-mel közös vállalatunk alapja – természetesen a profittermelés mellett – a bizalom, a kölcsönösen előnyös, korrekt kapcsolat. Közös erőforrásaink a takarmánypiaci szerepünket, esélyeinket, szakmai, technikai, technológiai hátterét bővítik.

takkev2-1024x683

 

Garancia a Partnereinknek: kiváló minőség. Ár-értékarány. Hatékonyság.

 • Az oktatás idejének jelentős részét köti le.

– Örömömre! Minket, engem is sokan tanítottak, amig egy szakmai szintet elértem. Visszaadni szívesen tett kötelességem. A mi szakmánkban is el kell hitetni, be kell mutatni a hallgatóknak, hogy a tankönyv, az internet adta tudásvagyon messze nem elég. Szükség van a kertész „zöld kezére” is. Amikor belépsz az üvegházba ne a műszer mondja meg, hogy jó-e a hőmérséklet, a páratartalom, vagy a légmozgás – mindezt érezned is kell. A gyakorlati oktatás, kivétel nélkül minden agrárszakmában alapkövetelmény. Ezért mindig örömmel tartottam előadásokat is az egyetemeken, fogadunk hallgatókat a kertészetünkben és adunk ösztöndíjat a gyötrelmesen gyönyörű, értékteremtő kertészeti pályára szívből igyekvő fiataloknak.

 • Szakmai élete – ha úgy tetszik – a kihívások sorozatából áll.

– Megfelelni a kihívásoknak – ez adja az emberi-szakmai élet egyik értelmét. Madách is megírta: az ember célja a küzdés maga. Úgy gondolom, hogy az igazán értelmes emberi munkában meg kell látni az újabb célokat is. Aki nem lép, az lemarad. Jó lenne mindannyiunknak megtanulni a nálunknál boldogabban élő népektől: minden feladathoz úgy kell hozzáfogni, hogy az sikerüljön! A vagy sikerül, vagy nem gondolkodásmód számomra elfogadhatatlan. A kihívásokat soha nem kerestem, de ha elértek vállaltam azokat.

 • Ha találkozna azzal a fiúval, akit lassan négy évtizede Szabó Laci bácsi felkért a korai zöldségtermesztési rendszer irányítására – mit mondana neki?

– Hogy nagyon nehéz, de gyönyörű pályára érkeztél. Minden erőddel teremtsd meg a sikeres munkához szükséges biztos családi hátteredet. Válogasd meg barátaidat, tanácsadóidat. Figyelj, tanulj. Érts szót, becsüld meg a kétkezi munkást, figyelj élettapasztalataira. Építs közösséget – legyen hova tartoznod.

 • Szabadidő? Kikapcsolódás? Hobby?

– Eddig is törekedtem rá, de most már több időm jut a családomra. Három leányunknál 12 unokának is örülhetünk. Rengeteg könyvem van, jó lenne minél többet kiolvasni közülük. Fotózom a természetet. A sok ezer képet szerkeszteni, rendszerezni – ez még mind hátramaradt.

Az igazi hobbym? Az élethivatásul választott szakmám.

F.K.