Agrármonitor

GÉNEK GYŐZTES CSATÁJA

Új génmódosított szója

Viták kereszttüzében, de az Európai Bizottság zöld utat ad az új, géntechnológiával módosított (GM) szójafajtának, a MON 87708 x MON 89788 x A5547-127-nek. Az EU-ban takarmányként és élelmiszerként dolgozható fel.

Az európai parlamenti képviselők többsége bírálta a jóváhagyást. Az Európai Parlament ezért az engedélyek befagyasztását és az EU géntechnológiai törvényének felülvizsgálatát kéri.

Génszerkesztett, betegségellenálló búza

A CRISPR/CAS technológiával, azaz irányított génszerkesztéssel létrehozott búza a vörös-, a sárgarozsdával, a fuzáriummal és a gombabetegségekkel szemben is védetté válhat.
A búza a betegségekkel szemben csak egy bizonyos fejlettségi állapotáig ellenálló. Ezután egy belső szabályozó gén kikapcsolja ezt a funkcióját, és a növény fogékonnyá válik a kórokozók támadására. A kutatók génszerkesztéssel ezt a kikapcsolási műveletet akarják megakadályozni. Egy jól célzott pontbeavatkozással a kikapcsoló gén „olvashatatlanná” válik a DNS másolásra váró szakaszán, így a búza védettsége idősebb korára is megmaradhat.
Az olvashatatlanná tett kikapcsoló gént tartalmazó búzagenom azután sokszorozható.
A szabadföldi kísérleteket jelenleg az EU géntechnológiai előírásai szabályozzák, ezért ilyesmivel nagy felületen még kísérletezni sem lehet. A kutatók és a termelők abban bíznak, hogy az új, génszerkesztett fajták köztermesztését végül engedélyezik.

Paradicsom x krizantém

A kísérlet jelentősége többek között abban áll, hogy a krizantém robusztusabb gyökérzetű és a betegségekkel szemben is ellenállóbb, így a krizantém alanyon gyorsabban és biztonságosabban fejlődnek a paradicsom bogyói.

Ez idáig csak kivételes esetekben sikerült megoldani a különböző családokhoz tartozó növények közötti átoltást. Ezért a nagoyai kutatók sikere a növények nemesítésében és teljesítményük fokozásában új távlatokat nyithat meg.

FEHÉR Károly: AGRÁRMONITOR

Figyel, jelez, nyomonkövet.

Forrás

Agrárhírek. Agrárminisztérium.  Agrárszektor. Agrofórum. Agroinform.  Agronapló. Airfarms.
AFP/Jean-Francois Monier. Arany Világtanács (WGC)
Digitális Jólét Program. Future Farming. IEEE Spectrum. Illinoisi Egyetem.
Magro. MTI. Mesterséges Intelligencia Kooperáció. Mezőhírek.
Nagoyai Egyetem. National Agrifical. New York Times. Nokian Tyres. Növekedés.hu.
Origo. Player. Piac&Profit. Pnas USA. Quibil. Roodster. RT.com. Science. Sky News. Topagrar.
Világgazdaság. Washingtoni Állami Egyetem.