Laborunkról – CVAS laboratóriumi szolgáltatások az UBM-nél
Az UBM Csoport folyamatosan fejlődő, kiemelkedő laboratóriumi háttérrel rendelkezik, új, modern műszerekkel, eszközökkel áll partnerei szolgálatában, ahol a takarmányok érzékszervi, fizikai és kémiai vizsgálatát végezzük. Célunk, hogy a valós piaci igényekkel bíró méréseket akkreditáltassuk.
2014-ben kezdtük meg együttműködésünket az Egyesült Államokbeli CVAS (Cumberland Valley Analytical Services) laboratóriummal, melynek eredményeként cégcsoportunk kapta meg a lehetőséget a kizárólagos európai képviseletre. A világszínvonalú, folyamatos kutatási háttérrel rendelkező CVAS laboratóriumnál a takarmányiparhoz hatékonyan alkalmazkodó analitikai eszközök állnak rendelkezésre.
Fő profilunk a tejtermelő ágazat takarmány alapanyagainak analitikája.
Mi a cél?
- NIR-spektroszkópia (Near Infrared Reflectance) – partnereinknek gyors, olcsón megvalósítható, pontos meghatározásokra van szükségük, amely ma nem képzelhető el e nélkül,
- Takarmányainkat nagy mintaszámban monitorozzuk, tekintettel az erjesztett takarmányok szezonális változásaira, és a mintavételi szórásokra. Mindez a hagyományos, nedves kémiai módszereket alkalmazó laboratóriumok számára nehezen kezelhető (idő és költségtényező).
Miért más, miért több?
Több, mint 30 paraméter közlése az intenzíven termelő kérődzők biológiai modellje alapján!
A fehérjefrakciók ismerete:
- Nyersfehérje,
- Oldódó fehérje,
- NPN/Ammónia,
- RDP meghatározása,
- ADF Protein vagy ADICP: ADF frakcióhoz kötött fehérje. Az állat számára nem hasznosítható;
- NDF Protein vagy NDICP: a neutrális detergens maradék nyersfehérje-tartalma. A bendőt kikerülő, de az állat számára elérhető fehérjefrakció.
Rostfrakciók ismerete:
- NDF, ADF, Lignin;
- NDF frakció emészthető (12, 30, 120, 240 órás inkubációt követően) és emészthetetlen részének meghatározása (30, 120, 240 órás inkubáció residuma) in vitro tesztekkel.
Egyéb szénhidrátok pontos ismerete:
- Szerves savak
- Cukrok
- Keményítő
- Keményítő emészthetősége (7 órás inkubáció + enzimatikus teszt)
Zsírok (Lipidek):
- Nyerszsír
- A nyerszsír összes zsírsav tartalma
- A bendő telítetlen zsírsav-terhelése (RUFAL) TMR-mintákből
Ásványi anyagok:
- Nyershamu
- Makroelemek (Ca, P, Mg, K, S, Na)
- DCAD-kalkuláció TMR mintákból
Fermentáció hatékonyságának ellenőrzése (Illózsírsavak analízise)
- Teljes illózsírsav-tartalom
- Tejsav
- Ecetsav
- Vajsav
- Alkohol
This post is also available in: English Román Horvát Szlovák Lengyel Szerb