Büszkék vagyunk a magyar paralimpia asztaliteniszező válogatottra.

Az asztalitenisz paralimpiai válogatott Győrben edzőtáborozott Vígh Zsolt szövetségi kapitány vezetésével..A háromnapos összetartás zárásaként részt vettek a klub hagyományos versenyén, az Aréna Kupán.

A több hetes kényszer leállást követően ez volt az első asztalitenisz verseny, amin hazai és külföldi sportolók is részt vettek.

A kategóriák győztesei:
Gyerek : Zaccomer Zétény – BVSC Zugló & ClubAréna Bercsényi MDSE
Amatőr : Lukács László – Szlovákia
Open : Szvitacs Alexa – Kecskeméti Spartacus
Open páros : Csonka András, BVSC Zugló – Zborai Gyula, Nagykanizsa

Gratulálunk minden versenyzőnek!

 

Csonka András, paralimpikon asztaliteniszező, még a vírus kirobbanását megelőzően Spanyolországban paralimpiai kvalifikációs versenyen vett részt, ahol remek eredményeket ért el. 

Továbbra is magabiztosan készül a 2021-es tokiói paralimpiára. Eddigi felkészüléséről, és a jelenlegi helyzetről fogadjátok szerettel az interjút.

Te különösen odafigyelsz az egészségedre, mennyire voltak számodra nehezek az elmúlt hetek?
Hasznosan töltöttem az elmúlt időszakot, nem okozott különösebb nehézséget számomra ez a helyzet. Edzésterv alapján végeztem itthon erősítéseket és a mentáltréninget. Amikre eddig nem volt időm itthon azokat el tudtam végezni; könyvet olvastam, online tanfolyamra jelentkeztem.

A mi életünkben ilyen helyzettel még nem találkoztunk, hogyan lehet megoldani ebben az esetben az edzéseket?
Az erősítés része nem volt számomra új helyzet, mindig otthon szoktam elvégezni ezeket a feladatok. Az asztaliteniszezést itthon nem igazán lehetett megoldani, ebben nagy segítségemre volt a mentális tréning, melyet Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus vezetett, papíron játszottam le néhány szettet, vagy pontot. Fejben kellett sok mindent végig gondolnom, ez hatalmas segítség volt szerintem a jövőre nézve.

Még a vírus kirobbanása előtt Costa Bravában voltál, paralimpiai kvalifikációs mérkőzésen, szuper eredményekkel tértél haza, mesélnél kicsit erről a versenyről?
Platja d’Aro csodálatos városában rendezték meg ezt a versenyt, ahol egyedüli magyar versenyzőként indultam el. Rengeteg nemzet jött erre az eseményre, mert értékes pontokat lehetett szerezni a paralimpiára. Egyéniben ezüstérmes, míg csapatban Csejtei Richárddal (Szlovákia) aranyérmet nyertünk. Ezekkel az eredményekkel sikerült nekem a ranglista 11. helyére feljutnom.

Mennyire érintett meg a paralimpia elhalasztása?
Ez az egész fejben dől el, rögtön tudtam alkalmazkodni a helyzethez, és készülök tovább a tokiói paralimpiára. Az április ranglista alapján kijutó helyen vagyok, viszont május végén a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság módosít a kvalifikációs rendszeren, most erre kell koncentrálnom, hogy én is ott lehessek 2021-ben. Costa Bravában elért eredményeim alapján tudjuk már mi az, ami működik, és azok alapján folytatjuk a felkészülést. A paralimpia nem egy sima verseny, szellemileg, valamint lelkileg is ott kell lenni a megfelelő pillanatban.

Forrás: https://hparalimpia.hu/hirek/2020/05/csonka-andras-interju