Az UBM Csoport egy olyan takarmánykeveréket fejlesztett ki, melyben az egészszemű búza pellethez keverésével csökkenthetőek a darálás költségei.

 

A projekt kezdetén kérdésként merült fel azonban az egészszemű búza alkalmazásának hatása a termelési paraméterekre, így a testtömeg-gyarapodás, takarmány-értékesítés alakulására, valamint az emésztőcső morfológiájára és működésére. A fenti mutatók vizsgálatának elvégzését Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karának Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszékével való közös együttműködésben valósítottuk meg. A tanszék kutatótelepén broilercsirkékkel elvégzett kísérlet során fázisoktól függően, különböző dózisokban (5-30%) lett bekeverve a szemes búza a takarmányba. Az eredmények azt mutatták, hogy a súlygyarapodást nem rontotta, viszont a takarmány-értékesítést javította a szemes búza 5, 10 és 15%-ban való bekeverése a nevelő 1, 2. és befejező fázisokban. A kedvezőbb termelési eredmények abból fakadtak, hogy az emésztőtraktus anatómiai szerkezete megváltozott, megnőtt a zúzógyomor mérete és a hasnyálmirigy által termelt enzimek (α-amiláz, lipáz és tripszin) aktivitása a középbélben. Az egészszemű búza alkalmazása ugyanakkor nem volt hatással a béltartalom viszkozitására és a vékonybél szöveti szerkezetére sem (bélbolyhok méretei, bél izomrétegének vastagsága).

 

Az eredményeinkből egy magas-rangú tudományos folyóiratban közölt cikk is készült, amely a közelmúltban jelent meg (Animal Feed Science and Technology: Effects of whole wheat incorporated into pelleted diets on the growth performance and intestinal function of broiler chickens).

A cikk megjelentetése nagy elismerést jelent, mivel több mint egy éves engedélyezési, lektorálási folyamat előzi meg! Nem sok magyar cégnek volt lehetősége bekerülni ebbe a színvonalas kiadványba.

A takarmányozási technológia kidolgozásában és a broilercsirkékkel végzett kísérletek eredményeinek megvalósításában az egyetem részéről Dr. Husvéth Ferenc professzor emeritus (kutatásvezető), Dr. Pál László docens és Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár, a cégcsoport részéről pedig Bustyaházai László, Dr. Galamb Eszter, Ács Kázmér Csaba, Janecskó Szilvia, Gerda Emil és Dublecz Fanni vettek részt.

Az egészszemű búza etetésének technológiai meghonosításáért 2015-ben a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napokon cégcsoportunk elnyerte a „Magyar Állattenyésztésért Termék” Nagydíjat.

Dublecz Fanni