Gazdagodó kapcsolatok négy országgal

Ötéves az UBM Agro Szlovákia

 

Névjegy

KANCEL Ottó

Nagykaposon (Szlovákia) érettségizett. A pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Kar általános biológiai szakán szerzett diplomát.

Korábbi fő munkahelyei: Szlovák Természettudományi Hivatal, felügyelő. Nagykaposi Kommunális Vállalat, igazgató. Tajba Gabonafeldolgozónál kereskedelemmel foglalkozott.

Agrárérdeklődése családi indíttatású. Édesapja 40 évig szakközépiskolai igazgató, Nagykaposon állattenyésztést, növénytermesztést tanított. Nagybátyja több, mint másfél évtizedig 8 ezer hektáros nagyüzemet irányított.

Öt éve az UBM Agro Szlovákia igazgatója.

KANCEL Ottóval FEHÉR Károly beszélgetett

 • Az idén születésnapot ünnepeltek: ötéves az UBM Agro Szlovákia
  Hogyan kezdődött? Kérem mutassa be a vállalatot.

 

– UBM Agro Slovakia 2014. április 11-én kezdte meg tevékenységét. Már a cégalapítás előtt egy évvel kutattuk, elemeztük a szlovákiai piacot, majd az UBM takarmányok forgalmazásával és szlovákiai mezőgazdasági termékek felvásárlásával fokozatosan alakítottuk ki konkrét üzleti tevékenységünket.

A tőke megjelenésével a korábban elhanyagolt istállók benépesülnek, újak épülnek, ami az állattenyésztésnek és nyomában a korszerűsödő takarmányozásnak új lendületet ad.

 

 • A kezdetek idején a szarvasmarhaágazat volt a fő működési területük.
  Aztán gyorsan bővült a feladatkörük.

 

– 2015-ben az energiánk zömét a szarvasmarha piacba fektettük. Késztápok, abrakok, takarmánykiegészítők, enzimek, toxinkötők értékesítése került előtérbe. A kereskedelmi tevékenységünkkel párhuzamosan – főként a kisüzemekben és a tejtermelő üzemekben – indult a szaktanácsadási tevékenységünk is.

Cégünk dinamikus fejlődése a belső szerkezetét, feladatkörét is átalakította. Mostanra négy fő működési területünk körvonalazódott: takarmánygyártás, baromfi- és a kérődző ágazatok, állattartás-integráció, kereskedelem.

2015- 2016-ban kisüzemi tápértékesítéssel foglalkoztunk – főleg baromfi-, sertés- és nyúltápokat értékesítettünk, de van kereslet például a fácán-, a strucc-, a csincsillatápok iránt is. Ezt a tevékenységet 2016-tól külső cégnek adtuk át, aki tovább forgalmazza az UBM kisüzemi termékeit.

Intenzíven bővült az alapanyag kereskedelmünk: így például a fehérjehordozó darák (repcedara, napraforgó, szója), valamint a premixek, ásványianyagok, vitaminok, egyéb tápkiegészítők szerepelnek ajánlatainkban.

 

 • A feldolgozóipar, köztük a takarmányipar említett hiánya, szinte „kikövetelte” a cég feldolgozó kapacitásának bővítését, a hernádcsányi keverőüzem megvásárlását és korszerűsítését.

 

– 2018. októberében, a cégünk eddigi legnagyobb beruházásaként Hernádcsány községben korszerűsítésre váró takarmánygyártó üzemet vásároltunk.

A havi kapacitása jelenleg mintegy 3500 tonna. Főleg baromfi- és sertéstápokat keverünk, gyártunk. A gabonát a kelet-szlovákiai mezőgazdászoktól vásároljuk. Piackutatásaink alapján a kapacitást megnégyszerezzük. A minőségi késztáp iránt egyre nagyobb az igény, ami további fejlődésünk alapja.

Sík vidéken, az ország legszegényebb területein dolgozunk. Fő növény a búza és a kukorica. Gyakorlatilag nincs, legfeljebb szerény a feldolgozóipar.

 

 • Időközben állattartással és forgalmazással is bővült termelésszerkezetük.
  Egyre szélesebb körű az integrációs és szaktanácsadó tevékenységük is.

 

– A Lenke községben bérelt telepen 1200 bárányt hizlalunk. A partnereinknél született bárányokat UBM táppal neveljük pecsenyebárány kategóriáig, majd külföldön értékesítjük.

Partnereink körében a jól szervezett, kölcsönösen előnyös, bizalmi alapú, biztonságot adó integráció iránt jelentős az igény.

Integrációnk 2016. óta – a bárányelőállítás mellett – kiterjed a baromfiágazatra is. Keretében szlovák partnereknek napos brojlereket és UBM tápokat szállítunk. A két meghatározó költségelem a naposcsibe és a takarmány árának alakulására különös figyelmet fordítunk.

A vágócsirke értékesítését is magunkra vállaltuk, több magyarországi illetve egy lengyel vágóhíddal működünk együtt.

Integrációs tevékenységünk keretében Áj községben bérelt teszt telepként is működő baromfi telepünkön turnusonként 40 ezer baromfit nevelünk. Itt a legmodernebb tudományos alapokon takarmányainkat, a takarmányhasznosítást, a szervezeti szilárdságot vizsgáljuk, egyéni igények szerint készített takarmányainkat, a receptjeinket, újfajta tápsorok tesztelését végezzük. A tapasztalatok alapján közösen választjuk ki a legjobban, leggazdaságosabban etethető UBM tápokat.

Különösen figyelemmel kutatjuk az antibiotikum nélküli csirke előállításának lehetőségeit.

Integrációs tevékenységünk kiszámítható, biztonságos és tervezhető, kölcsönösen előnyös kapcsolatot kínál. A visszajelzések szerint, közmegelégedésre.

Az egyre nagyobb szakmai hozzáértést igénylő munkához partnereink tartási, takarmányozási, állategészségügyi, termékértékesítési és menedzsment-szervezési kérdésekben kérik, várják szaktanácsainkat.

Teleplátogatások, konzultációk alkalmával az újdonságok, a máshol bevált, gyakorlatra érett módszerek iránt különösen nagy az érdeklődés.

 

 • A fő kérdés: termékeik, az integrációk versenyképessége.

 

– A megszokottnál minőségileg jobb, hatékonyabb, árértékarányon kínált portékáinknak versenyképes piaca van. A piacokért napról napra – szó szerint – meg kell küzdenünk. Felkészült, helyismerettel, jelentős kapcsolati tőkével rendelkező nyolc fős csapatunk ezt teszi.

 

 • Öt éve szervezi, irányítja az UBM Agro Szlovákia munkáját.
  Mi volt ez alatt a legnagyobb szakmai élménye?

 

– Elsősorban, hogy megkaptam a cégvezetés megtisztelő lehetőséget. Az egyre bővülő partneri kör és a korábban üres istállók üzembe helyezése, újak építése szakmai élmény. Merjük remélni, hogy ebben a kézzel fogható fejlődésben a cégünk gyakorlatra érett ajánlatai, becsületes, felelősségteljes, szavatartó, konkrét munkája benne is benne van.

 

 • Mit csinálna másként, mint eddig?

 

– A tapasztalatok, a vélemények alapján – összességében és időarányosan – remélem, hogy az eddigi út helyesnek mondható.

A megalapozott helyzetelemzés, a kollégáim motiválása, a lehetőségekkel számoló módszerek, az UBM takarmányok kínálta előnyök tudatosabb kihasználása, az összefogás erősítése – és még messze nincs vége a sornak – biztos, hogy az újabb lehetőségek sorát ígéri.

 

 • Milyennek látja – mondjuk – újabb öt év múlva az UBM Agro Szlovákiát?

 

– Az UBM Csoport szakmai, szellemi, technikai, kapcsolati erőforrásaira, kisugárzó üzleti filozófiájára, cégkultúrájára építkező, korszerű vállalatnak.

Az építőelemek: bizalmi alapú partnerkapcsolatok, innováció, szélesebb körű integráció, árértékarányon nyugvó biológiai – közgazdasági hatékonyság, partnereink nyereségtermelő-képességének segítése, dinamikusabb jelenlét a térségben és a környező országokban.