Gyarapodó erőforrásaink 

Új UBM gyár épül Kerelőszentpálon

Az UBM Csoport, East Csoport és Oprea Avicom tulajdonában levő UBM Feed Romania SRL, a térség agrár szektorának kiemelkedő beruházását valósítja meg a Maros megyei Kerelőszentpálon.

A 15 millió euró összértékű beruházás eredményeképpen Románia legnagyobb független (nem saját integrációba gyártó) takarmánykeverő üzemét építik. Az üzem 30 tonna/órás és 220.000 tonna/éves kapacitásával a régió egyik legnagyobb és Európa egyik legmodernebb technológiájával rendelkező takarmány gyártó létesítménye lesz. Az ünnepélyes alapkőletétel alkalmával, Varga Ákos az UBM igazgatóságának elnöke a személyes kapcsolatok, a bizalom és a becsület fontosságát kiemelve elmondta; a 21 éves UBM éves szintű tőkeforgalma 300 millió euró, 1 millió tonna gabonát vásárolnak fel, 450 ezer tonna tápot készítenek és 200 ezer tonna szóját importálnak Brazíliából. Az elmúlt időszakban négy korszerű üzemet építettek, ám a kerelőszentpáli az első, amely Magyarországon kívül valósul meg.

Ebben a térségben a takarmánygyártás alapanyagai megtalálható, nem kell több száz kilométerről felvásárolni. A beruházáshoz az EximBank biztosított a piaci kínálatnál jobb feltételek mellett hitelt.

Az East Csoport tulajdonosa, Kerezsi Miklós elmondta: Romániában minden adott ahhoz, hogy ne importálja az agrár- és élelmiszeripari termékeket, hanem a közeljövőben jelentős exportőrré váljon. Partnere, Emanuel Oprea pedig hozzátette: az üzem építése két éve merült fel és jelentőségét hangsúlyozza, hogy Erdély jelenleg több százezer tonnányi gabonát exportál és több százezer tonnányi takarmányt importál. Ehelyett az új üzem a nyersanyagot helyben dolgozza fel, munkahelyeket teremt és olcsóbb termékhez juttatják a gazdákat.
beszéd

Az eseményt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, és Marcel Floricel Dima, a romániai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára is köszöntötte. Magyar Levente fontosnak tartotta, hogy a magyar befektetők a romániai agráriumot is felfedezték. Megjegyezte: Románia Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere, és a magyarországi tőkekihelyezés egyik legfontosabb területe. A magyar tőke eddig elsősorban a pénzügyi szektorban, a gyógyszeriparban, a logisztikában, a szolgáltató iparban volt jelen Romániában.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a Maros-Mezőségen évszázados hagyománya van a mezőgazdaságnak, emellett a térség kiválasztásához hozzájárult az is, hogy Kerelőszentpál vezetősége 15 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy Maros megye ipari zónájává, a nagyvárosi övezet gazdasági fejlesztési motorjává válik.

2000-ben megközelítőleg 30 munkahely volt a községben és a megye egyik legszegényebb települése voltunk. Ráálltunk a tulajdonjog rendezésére és az infrastruktúra-építésre, nyitottunk a befektetők felé, segítettük őket, így ma már több mint 100 millió eurós magánberuházással 3000 munkahely van nálunk, és elkezdtük a második ipari park kialakítását.” – fogalmazott Simon István, a település polgármestere.

Az UBM Csoport magyarországi piacvezetőként olyan ágazati know-how birtokában van, mely a romániai piacon jelentős megkülönböztető kompetenciát jelent. Ehhez társul az East Csoport helyi piacismerete, melyet az elmúlt 10 év romániai tevékenysége alatt szerzett gabona- és takarmány alapanyag kereskedelemben, valamint késztáp importban (East Consulting Kft és East Grain Kft). Mindemellett az Oprea Avicom, mint a helyi baromfi piac egyik meghatározó szereplője, a takarmány fogyasztói oldalról tud első kézből a termékekkel kapcsolatos minőségi visszaigazolást biztosítani.

A takarmánykeverő dercés és granulált baromfi, sertés- és kérődző takarmányokat, valamint egyéb specifikus termékeket gyárt.

A kivitelezés – megbízott fővállalkozó cég a kecskeméti Abraziv Kft., mely a takarmánygyár kulcsrakész kivitelezéséért felelős.