AZ INNOVATÍV, KÖRÜLTEKINTŐEN KOCKÁZTATÓ, BEVÁLLALÓS TÁRSASÁG

NÉVJEGY

 

SZABÓ Lajos

 

Elnök-vezérigazgató.
Az Élelmiszeripari Főiskola hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Karán szerezte diplomáját.
A Szegedi Tudományegyetem Állattenyésztési Karának tiszteletbeli polgára.
Több szakmai szervezet elnökségének tagja.
Kiemelkedő gazdasági- és közösségépítő munkájának elismeréseként 2017-ben Az Év Agrárembere.
„Bevállalós csapat vagyunk” – mondja  társaságukról.
Vezetésével a Zrt. az ország elismert, korszerű, innovatív, környezettudatos vállalatává fejlődött.
Munkájukat több kitüntetéssel, köztük kétszer a Magyar Minőségi Díjjal, az Üzleti Etikai Díjjal, az Év Topvállalkozása Díjjal ismerték el.
Az európai rangú svéd Bisnode Díjat a meghatározó eredményességi mutatók, az újdonságok, innovációk területén elért teljesítményükkel érdemelték ki.

Az UBM magas színvonalú munkájukat 2018-ben Gyémánt Partner Díjjal köszönte meg.

 

– A lassan lecsengő koronavírus kedvezőtlen hatásait főként a munkarendünk, a kapcsolatrendszerünk hirtelen jött változásaiban tapasztaltuk.

A több területen folyó otthoni munka, az irodáikba visszahúzódó kisközösségek,  a távértekezletek, a sűrűsödő telefonok és internetes kapcsolatok jelezték, hogy sok minden megváltozott.

Hiányoztunk egymásnak!

Ebben az időszakban az input anyagok, a vetőmagvak, a műtrágyák, a vegyszerek stb. beszerzése bonyolultabb, bizonytalanabb lett.

Lassan túl vagyunk rajta. Tanulságokkal.

A sertés kivételével gyakorlatilag valamennyi gazdasági állatfajjal dolgozunk.
A tej- és hústermelő szarvasmarha-ágazat, a húsbaromfi, juh és az értékvédés okán védett történelmi lófajtánk a Furioso North Star teszi teljessé állatállományunkat.

A kereken 8 és félezer hektár minőségjavító vadgazdálkodási területünkön fácán, nyúl, vadkacsa vadásztatását, idegenforgalmi tevékenységünket szervezzük.
Főszerepben a szarvasmarha ágazat. 650 holstein-fríz tehénnel és szaporulatával dolgozunk, s termelési eredményeinkkel az ország legjobb tehenészetei közé tartozunk.

A charolais húsmarha nálunk gyakorlati körülmények között, több éve bizonyítja kivételes értékmérő tulajdonságait. Legelőképessége, gulyaképessége, borjúnevelési eredményei, takarmányértékesítő képessége, fejlődési erélye, hústermelő-kapacitása, végtermékének minősége, csontoshús-kitermelése egyaránt kitűnő.

Az egyre súlyosabb aszályhelyzet, a húsmarhatartás alapját, a legelőgazdálkodást, a legeltetést is veszélyezteti.

A húsmarhatartás két fő bázisa nálunk a legelőfű és a gazdasági melléktermékek. A legelő fűhozama egyértelműen – lehet, hogy visszavonhatatlanul – csökken. Ennek kiegészítésére mi az eddiginél több répaszeletet, szeszipari mellékterméket, a csemegekukoricából visszahozott csuhét, csutka, pergettszem keveréket etetünk. Amennyiben több szénával, szántóföldi takarmánynövényekkel, netán abrakkal kell huzamosabb ideig kielégíteni a legelőfű okozta hiányt, úgy az már a gazdaságosság rovására menne.

Zömében abrakigényes állatokkal dolgozunk. A termék előállítási költségének kereken kétharmadát – vagy ennél is nagyobb részét – a takarmányozási költség teszi ki, tehát eredményességet meghatározó tényező.

Az UBM-mel a teljes takarmánygazdálkodási vertikumban működünk együtt.
Ár-értékarányon elsősorban kiváló minőségű premixeket, fehérjehordozókat vásárolunk a HACCP minősítésű takarmánygyártásunkhoz. Közös recepteket próbálunk ki, szaktanácsaikat a gyakorlatban teszteljük, hasznosítjuk.
Kapcsolatunk lényegében a megalakulásunk óta, több mint két évtizede tart.
A nehezebb időkben, így most is, számíthatunk egymásra.

Az aszály nálunk meghatározó ökológiai tényező. Az ezzel is összefüggő innovációs, fejlesztő, környezetvédő munkánk új elemekkel bővül.
Az aszálygazdálkodást segítő, gyakorlatra érett kísérleteink, tapasztalatok közreadása  különös hangsúlyt kap.

Csongrád megye Magyarország legaszályosabb területe. Ezen belül a mi Hódmezővásárhely-Makó közötti régióban elterülő földjeink a leginkább aszály sújtotta vidékek közé tartoznak.

A szélsőséges időjárás valószínűsége, gyakorisága, az éghajlatváltozás nálunk fokozottabban jelentkezik. A tavaszi és a nyári középhőmérséklet – különösen a tavaszi vegetációs időszakban – növekszik. Ennek káros hatását a mostani tavaszon különösen érezhettük.

A 2000 hektáros gabonaágazatunk vetőmagot, javító minőségű búzát, őszi és tavaszi árpát, rozs vetőmagot, takarmányozási célú abrakféléket  termel. Ezek mellett szemes- és silókukorica, napraforgó, borsó, cukorrépa, lucerna és 150 hektár legelő teszi teljessé növénytermesztési ágazatunkat.

A hagyományosan termesztett növényeink mellett, az aszálytűrő-képesség alapján is folyamatosan keressük az adottságaink közé illő, újabb ígéretes növényeket. A vetésszerkezetünket ilyen igénnyel  folyamatosan korszerűsítjük.

A Szegedi Gabonakutatóval több éve dolgozunk együtt.
A fajtatulajdonosok, a nemesítőházak közreműködésével szemes- és silókukorica, napraforgó, cukorrépa szántóföldi fajtakísérleteket állítunk be. Az eredmények alapján döntünk a következő évben termesztendő fajtákról.

A Pioneer Kutatóállomás a mi földjeinken teszteli a korszerű stressz-, aszálytűrő kukorica- és napraforgó hibridjeit. A szikáncsi tábláinkon 2008 óta folyik a kísérleti munka.

Mi a nemesítéshez szükséges területeket és a kiváló háttérmunkát biztosítjuk. A csőkutakból öntözünk, így a  hibridjelölteket öntözött és aszályos körülmények között egyaránt teszteljük.

A Szegedi Gabonakutatóval és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK), a Ginop-program keretében most folyó, innovatív kutatásunk a kalászosgabona-vertikum teljes körét felöleli. A program komplexitása, gyakorlati alkalmazhatósága érdekében az Első Pesti Malom-és Sütőipari Zrt-vel, valamint a Szegedi Sütödék Kft-vel működünk együtt.

Ígéretes eredményeket hoznak a tritikáléval folyó kísérleteink. E növény táplálkozásélettani értékei – főként fehérje- és rosttartalma – miatt a takarmányozásban az eddiginél nagyobb szerepet kaphat.

Gazdaságunk aszálynak kitett területein a talaj- a környezetkímélő, a nedvességet megőrző technológiáknak meghatározó szerepe van.

Közel két évtizede sikerrel dolgozunk a szántás nélküli, talajnedvességet megőrző technológiával. Eszközeink: nehéz kultivátor, talajlazító gépek.

A szervesanyagok, az istállótrágya és a szármaradványok felhasználása fontos technológiai elemünk. A talajaink nedvességtartó-képességének javítására kiváló készítményeket használunk. Az istállótrágya minőségét legújabban baktériumkultúrával javítjuk.

A víruskatasztrófában több mindent átgondolnunk, helyenként változtatnunk kell.
Ami nem változik: tiszteljük a fogyasztót, az állatokat, a földet és a környezetet.

A HÓDAGRO változatlanul a meggondoltan kockáztató, innovatív, bevállalós társaság.

Írta és szerkesztette: FEHÉR Károly