Agrármonitor

CSODÁK PEDIG LÉTEZNEK

Vízzel a tőzsdén

A világ legnagyobb pénzügyi derivatív tőzsdéje, a Chicago Mercantile Exchange Group (CME) még idén megteremti a kaliforniai vízpiacra szóló szerződések kötésének lehetőségét.
Az ok? 2025-re várhatóan a világ népességének közel kétharmada vízhiánnyal szembesül.
Az ilyen konstrukciók bevezetése – vélekednek a szakértők – a segíthetik összehangolni az életfontosságú erőforrás kínálatát és keresletét.

Tej tehén nélkül

A Szent István Egyetem (SZIE) és a Capriovus Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kutatói tojásfehérje alapú tejtermék-helyettesítő termékcsaládot hozták létre.
Tájékoztatásuk szerint a tejtermékek nem csupán jellemző ízzel, illattal, állománnyal vagy konyhatechnológiai sajátosságokkal, hanem számos táplálkozás-élettanilag előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek.

Egy innovációs pályázattal a SZIE és a Gödöllői Agrárközpont Közhasznú Társaság tojásfehérje alapú probiotikus tejtermék-helyettesítő készítményeket fejlesztett ki (probiotikus fermentált ital, sajtkrém, kefir- és joghurtanalógok).
Az ilyen termékek alapja a tojásfehérje, melyet a tejiparban is használt különböző baktériumkultúrák segítségével oly módon alakítanak át, hogy a végtermékben megjelenő aromaanyagokkal a tejtermékekre jellemző ízvilág alakuljon ki.

Tej emlőssejtekből

A TurtleTree Labs emlősökből származó sejtek felhasználásával, “nyers tejet” állított elő. A sejteket a laboratórium óriási bioreaktorokban növesztik és tejtermelésre ösztönzik.

A tehenek, kecskék, juhok és tevék sejtjeivel folyó kísérletek sikeresnek tűnnek.

Rovarölő mobiltelefonok

Német vizsgálat szerint a környezet elektromágneses sugárzása, egyre nagyobb mértékű terhelése valószínűleg kedvezőtlen hatással van a rovarvilágra.

Száz laboratóriumban és terepen végzett vizsgálatból 60 mutatta ki ezt a negatív hatást a méhek, darazsak és legyek életében. A mágneses mező miatt, a tájékozódási képesség elvész, de előfordulhat az örökítőanyag és a lárvák károsodása is.

Ennek egyik oka, hogy különösen a mobiltelefonos és a WLAN-sugárzás hatására megnyílnak a sejtek kalciumcsatornai, így többszörös mennyiségben képesek átáramlani rajtuk a kalciumionok.
A kalcium u.i. a rovarok biokémiai láncfolyamataiban fontos  közvetítő szerepet játszik.
Érdemes a mobilok sugárzásának környezetre gyakorolt hatását nem alulbecsülni.

Emberek! A telefonokat a nadrágban hordani sem jó ötlet!

A méhek mélytanulása

A méhek képesek automatikusan megtanulni a természetes környezetükben gyakorta előforduló események és szenzoros információk statisztikai tulajdonságait – állítja egy a közelmúltban az Egyesült Államokban publikált tudományos tapasztalat.

Ezt a képességet eddig csak embereknél és magasabb rendű állatoknál mutatták ki.

A tanulmány szerint tény, hogy a kisméretű aggyal rendelkező háziméhek (Apis mellifera) képesek ilyen tanulásra.

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a méhek a komplex feladatokat az emberek által is használt vizuális statisztikai tanulás egy egyszerűbb formájának segítségével érik el.

A méhek illetve az emberek alapvetően eltérő komputációs módszerrel jutottak ehhez a tulajdonságukhoz.
E felfedezés az mesterséges intelligencia kutatásában új fejlődési távlatokat nyithat.

FEHÉR Károly: AGRÁRMONITOR

Figyel, jelez, nyomonkövet.

Forrás

Agrárhírek. Agrárminisztérium.  Agrárszektor. Agrofórum. Agroinform.  Agronapló. Airfarms.
AFP/Jean-Francois Monier. Arany Világtanács (WGC)
Digitális Jólét Program. Future Farming. IEEE Spectrum. Illinoisi Egyetem.
Magro. MTI. Mesterséges Intelligencia Kooperáció. Mezőhírek.
Nagoyai Egyetem. National Agrifical. New York Times. Nokian Tyres. Növekedés.hu.
Origo. Player. Piac&Profit. Pnas USA. Quibil. Roodster. RT.com. Science. Sky News. Topagrar.
Világgazdaság. Washingtoni Állami Egyetem.