Agrármonitor

Időszerű

EU: a következő 7 év támogatásainak sorsa dőlhet el októberben

Az Unióban meghatározták a Közös Agrárpolitikára fordítható összeget. A magyar részesedés arányát sikerült megőrizni. Ennek eredményeképp a következő 7 évben a magyar mezőgazdaság több mint 12 milliárd euró Uniós forráshoz juthat.

A feltétel: céltudatos költségvetés, megfelelő szakpolitikai eszközök, gyakorlatias végrehajtási szabályok.

A magyar gazdák számára kiemelten fontos a területi alapú, termeléshez kötött támogatás, valamint a beruházási támogatások fennmaradása. Jelentős vitára lehet számítani az átmeneti nemzeti támogatások továbbviteléről is.

Fontos döntés az osztatlan közös földtulajdonról 

Az új törvénycsomag lépés az optimális birtokszerkezet és az átlátható tulajdonosi rendszer kialakítása felé.

Az osztatlan közös tulajdoni forma problémája nem csupán a mintegy 170 ezer regisztrált magyar földművest érintheti. Érdekeltté szeretnék tenni azokat is, akik például városokban élnek, de vidéken örököltek földet.

A most érvényes haszonbérleti- és egyéb bérleti szerződéseket a megosztás nem szünteti meg, viszont hozzá kell igazítani azokat az új helyrajzi számokhoz. Mindehhez nem kell földmérő. Az átvezetést az ingatlan-nyilvántartást vezető kormányhivatal elvégzi.

Az összes mezőgazdasági művelési területnek közel a fele, 2,4 millió hektár, 1 millió 600 ezer ingatlan érintett osztatlan közös földtulajdonban.

Ezek rendezésével teljesen átalakulhat a birtokszerkezet.

A földárak ismét nőhetnek.

Vakcinázás a róka veszettség ellen

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezés 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben.

Lakott, sűrűn beépített területeken nem szórnak vakcinát.

A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

USA: rekord kukorica- és szójatermés

Az USDA legfrissebb előrejelzése alapján az ország ebben az évben – a hektáronkénti átlagtermés számottevő növekedése, a vetésterület enyhe csökkenése, valamint az eddigi kedvező időjárások követketében –  kukoricából 15 milliárd bushel (~ 375 millió tonna), szójából pedig 4 milliárd bushel (~ 100 millió tonna) termésre számít.

Tekintettel a  vetés előtti és utáni kedvezőtlen körülményekre és kilátásokra ez a terméseredmény meglepően magas; többéves rekordnak tekinthető; néhány százalékkal még a júliusi előrejelzést is meghaladja.

A betakarításig tartó időszak azonban még meglepetéseket tartogathat.

Stagnál a német sertéspiac

Az első afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött vaddisznó tetemet az ország keleti részén fekvő Brandenburg tartományban találták. Itt különösen nagyok az aggodalmak.

A vírus (ASP) a piaci trendre, de mindenekelőtt az exportra továbbra is rendkívül kedvezőtlen hatású. A vágóhídi sertéspiacon az ajánlatok nem mindig találják meg azonnal és teljes mértékben a vevőket. Az árak továbbra is alacsonyak.

A kínai export hiánya tovább növeli a gondokat.

A lengyel határ mentén fekvő tartományok – Brandenburg mellett Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Szászország – hatóságai hónapok óta fokozott készültségben vannak.

FEHÉR Károly: MONITOR
Figyel, jelez, nyomon követ
FORRÁS
Agrárhírek. Agrárminisztérium. Agriculture.com. Agroinform. Agrofórum. Agronapló.Bitport.hu, Cell. Cold Spring Harbor. Connecticuti Laboratórium. Desert Control.Envyironmental Pollution. Eötvös Loránd Tudományegyetem. Essen Egyetem.Hvg.hu. Imperial College. Infostart. Jilin Agráregyetem. Magro.hu. MTI. Napi.hu. NÉBIH.Origo. Ökoroom. Phis.org.info. Pittsburghi Egyetem. Rakéta. Reading Egyetem.Sciencetimes.com. Scientific Reports. Szent István Egyetem.The Guardian. TopAgrar.com