Agrármonitor

Koronavírus-hatások

Túlkínálat várható?

A közös OECD-FAO mezőgazdasági kilátások 2020-2029 dokumentum szerint a következő tíz évben a kínálati oldal a keresletinél nagyobb ütemben nő, alacsonyan tartva a legtöbb termény reálárát. Emellett a kereslet és a kínálat ingadozása okozhat erős kilengéseket az árakban. A koronavírus miatti jövedelem-csökkenés az alacsony jövedelmű országokban és háztartásokban várhatóan visszaveti a keresletet a következő években és veszélyezteti az élelmezésbiztonságot is.

Átalakuló fogyasztási minták

 A várható trendek országonként változnak, azok jövedelmi és fejlettségi szintjétől függően. A következő évtized végére az egy főre jutó elérhető napi élelmiszer elérheti a 3000 kcal-át és a 85 g fehérjét. Európában, a népességcsökkenés miatt ez akár 3450 napi kcal értéket is jelenthet.

Az étkezési szokások globális átalakulása az állati termékek, a zsírok növekvő és az egyéb alapvető élelmiszerek csökkenő fogyasztása felé mutat minden jövedelemcsoport között. Különösen a közepes jövedelmű országokban várható, hogy a növekvő jövedelmek az alapélelmiszerekben gazdag étrendet a magasabb értékű termékek felé tolja.
A gabonaprognózis

A következő évtizedben a globális gabonakibocsátás bővülésének mintegy 85 százaléka származhat a növekvő hozamokból – vagyis a magasabb erőforráshasználatból, a termelési technológiába való befektetésekből és a jobb termesztési módszerekből. További 10 százalék jön az évi többszörös betakarításból és csupán 5 százalék az újabb földek művelésbe vonásából.  A mezőgazdasági célú földhasználat Európában tovább zsugorodik, míg a termelékenységi mutatók nőnek, főleg a búza, szemestermények és az olajos magvak esetében. Az állattenyésztés várhatóan 14 százalékkal bővül, nagyobb mértékben, mint az állatállomány számszerű növekedése.

Amennyiben marad a jelenlegi politikai és technológiai környezet, a mezőgazdasági üvegházhatású
gáz-kibocsátás éves szinten várhatóan 0,5 százalékkal nő. A növekedés 80 százalékért az állattartás felel.
Különleges veszélyforrás: koronavírusos kisragadozók

A spanyol egészségügyi hatóságok utasítására csaknem 100 ezer nyércet ölnek le egy gazdaságban, miután a vizsgált állatok 80 százalékának koronavírus tesztje pozitív lett.

A hatóságok tájékoztatása szerint a társaság kártérítést kap az elpusztított koronavírusos kisragadozók után.

A nyércek akár tünetmentesen is hordozhatják a vírust.

A holland hatóságok szerint a nyércfarmok között terjedő koronavírus-fertőzésnek a macskákhoz is köze lehet. Az egyik fertőzött nyércfarmon található 11 macskából háromban is kimutatták a vírus jelenlétét.

A COVID-19-cel fertőzött állatokat a világ legnagyobb nerctermelő országaiban, Dániában és Hollandiában is találtak. Bár a nyércek tüneteket ott nem mutattak, a gazdálkodók védelmében több százezret semmisítettek meg belőlük.
A nyércek légzési nehézségeket mutattak, ezért tesztelték őket koronavírusra. Akkor azt közölték, hogy az állatok minden bizonnyal fertőzött embertől kaphatták el a koronavírust.

A kutyák meglepő pontossággal képesek kiszagolni a koronavírus-fertőzötteket 

A hannoveri egyetemen nyolc kutyát képeztek ki a koronavírus-fertőzöttek kiszimatolására.

Az egyhetes tréning után az ebek 96 százalékos pontossággal képesek voltak megkülönböztetni a fertőzötteket és a negatív eredményt produkálókat.

A SARS-CoV-2 vírust emberi nyálból és egyéb váladékokból kiszagoló kutyák 1177 esetben jeleztek helyesen fertőzöttséget, 792 esetben pedig azt, hogy az illető egészséges. Csupán 63 szimatolás után döntöttek rosszul.

A betegségeket kiszimatoló kutyák kiképzése nem új ötlet. Korábban használtak már ebeket a Parkinson-kór, a malária, számos légúti fertőző betegség, sőt a rák egyes fajtáinak kimutatására is.

A kutyák orra közismerten nagyon érzékeny. Képesek az illatok alapján kiszűrni a szagokat.

A kutatás egyelőre kísérleti stádiumban van, ám az eredmények biztatóak.

A szúnyogok nem terjesztik

A Kansas állambeli Biobiztonsági Kutatóintézet (Biosecurity Research Institute) tanulmánya szerint három elterjedt szúnyogfaj esetében (Aedes aegypti, Aedes albopictus, Culex quinquefasciatus)vizsgálták, hogy csípéseikkel képesek-e továbbadni a fertőzést.

277 szúnyogot vontak be a kísérletbe, közülük egyetlen egyben sem mutatták ki a fertőzést. A vírus patogénje nem maradt életképes és nem tudott szaporodni a szúnyogok szervezetében –  vagyis e vizsgálat szerint egyértelműen kijelenthető, hogy nem képesek továbbadni a fertőzést.
FEHÉR Károly: MONITOR
Figyel, jelez, nyomon követ
FORRÁS
Agroinform. Agrofórum. Agronapló. Biztonsági Kutatóintézet, Kansas, USA.
CNN hírportál. Euractiv. FAO. Guinness könyv. Házipatika.com. Hvg.hu. IFL Science.
Magro.hu. Magyar Nemzet onlie. MTI. Nature. OECD. Országos Meteorológiai Szolgálat.
Piacg Profit. Player. Plos Medicina. Rakéta. Sygenta. Stuff.co.nz. online.
Technológia/Tudomány. VFP. Világgazdaság. WHO.