Az immár több mint két évtizedes hagyománnyal bíró hódmezővásárhelyi nemzetközi szakkiállítás és vásárra a korábbiakhoz hűen idén is kiírták a termékdíj pályázatot.

„A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2014” fődíjáért és a kategóriadíjakért 19 pályázó 21 pályamunkája versengett. A zsűri elnöke, dr. Wagenhoffer Zsombor, a bírálóbizottság tagjai: Marczali Gábor vezérigazgató, Komáromi Agrár Zrt. és dr. Sallai László adjunktus (Szegedi Tudományegyetem MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet).

A pályázatra beadott díjnyertes technológia:

Az egész szemű búza-kiegészítés technológiájának megteremtése, mint eszköz a hatékony baromfi-takarmányozás szolgálatában

Az UBM Csoporton belül a Takarmány üzletág tevékenységét az UBM Feed Kft. képviseli. Piaci aktivitása, amely takarmány-kiegészítők kereskedelmével indult, 2008 őszén kibővült a DEVA Feed Kft. környei keverőüzemének termelésével. Ezáltal az osztály, és vele együtt az UBM Kft. a magyar mezőgazdaság meghatározó szereplőjévé vált a takarmány előállításban és forgalmazásban.

Az UBM cégcsoport háttere révén az UBM Feed Kft. termékpalettáján szerepel minden olyan alapanyag, amely lehetséges alkotóeleme minden gazdasági állatfaj takarmányainak.

2012 novemberében Szentesen kezdte meg működését Magyarország jelenleg legmodernebb takarmánykeverő üzeme. A több mint 2 milliárd forint értékű beruházás anyagi hátterét két magyar tulajdonban lévő cég, a Hungerit Zrt. tulajdonosa és az UBM Csoport biztosította. A cél az volt, hogy kiváló minőségű takarmányt állítson elő a Hungerit Zrt. integrációjának, az UBM partnereinek.

A MA-KA Kft. takarmánykeverő létesítése során a ma elérhető legjobb, teljesen automata vezérlésű technológia került beépítésre. A termelési folyamatot mindösszesen 2 ember felügyeli. Éves kapacitása több mint 150.000 tonna késztáp gyártása. A napi tényleges kapacitás 500-550 tonna között van. A gyártási folyamatban több egyedi, speciális eljárás található, ami így együtt alkalmazva Magyarországon csak a MA-KA Kft. szentesi üzemében található meg. Ezeknek köszönhetően olyan hatékony takarmányozás érhető el, amellyel az UBM Feed és a MA-KA versenyképes tud maradni az állattenyésztés területén.

Magyarország jelentős piaci részesedésével rendelkező takarmánygyártó és forgalmazó cégeként, munkánk során elsődleges célunk a hazai termék-előállítás színvonalának felelősségteljes fejlesztése. Ezen megfontolásból épült fel a baromfi tápgyártásra specializált takarmánykeverő Szentesen. Az üzem jelenleg Közép-Európa legkorszerűbb takarmánygyárának tekinthető, amely nagyban hozzájárul a költséghatékony takarmány-felhasználás megteremetéséhez, valamint az egészségesen termelő állatállományok fenntartásához.

A szentesi keverőüzem sajátosságának tekinthető – többek között – a speciális kitárolási szakasz, amely a készárutartályok alatt elhelyezett mozgó-kitároló keverőrendszert foglalja magában. A duplatengelyes gyorskeverő gép lehetővé teszi, hogy a kész granulátumot egyéb szemes (esetünkben búza) hozzákeverésével, valamint zsír-, olaj- és enzimadagolással komplettírozzuk.

Termékismertetés

egesz_szemu_buzaAz egész szemű búza adagolásának kedvező hatásáról a baromfi fajok takarmányozásában több ízben beszámoltak a nyugat-európai országok az elmúlt évek során. A szemes takarmány etetése kedvezően befolyásolja a mirigyes- és zúzógyomor anatómiai fejlődését, valamint a zúzógyomor működésének fokozása által fenntartja az optimális bélmotilitást. Mindennek eredményeképpen javítható a fajlagos takarmányértékesítés, és megakadályozható a patogén mikroszervezetek elszaporodása az emésztőtraktusban. Az egész szemű búza megfelelő adagolásához azonban speciális technológia kialakítása szükséges, amely ez idáig hazánkban nem volt biztosított. Cégünk által megalkotott gyártástechnológia lehetőséget nyújt arra vonatkozóan, hogy a szemes búzát a tápgyártás folyamán, a granulálást követő kitárolási szakaszban adagoljuk a takarmányhoz. A mozgó kitároló-keverő rendszernek köszönhetően a búzaszemek a kívánt mennyiségben, adagrendszerben, homogén módon kerülnek a takarmánykeverékbe. Mindez egyben lehetővé teszi a búzaszemek és a takarmánypellet felületére történő adagolását a különféle emésztőenzimeknek és egyéb folyadékfázisú takarmánykomponenseknek.

Referenciák

A szemes búzát tartalmazó tápsoraink létjogosultságát partnereink szakmai sikerei igazolják számunkra. Az elmúlt egy év során turnusonként több mint 3 millió broiler csirke, és több mint 100 ezer kacsa fogyasztott egész szemű búzát tartalmazó takarmányt, melynek eredményeképpen az állományokban jelentősen javult a takarmány-értékesítés hatékonysága. Csirkék esetében a termelés gazdaságosságát szemléltető komplex mutató, a broiler-index tartósan 300 fölötti értékeket mutat, ami főként annak köszönhető, hogy partnereink telepein a fajlagos takarmány-felhasználás 1,85-1,90 kg/kg-ról 1,70-1,75 kg/kg-ra csökkent az egész szemű búzát tartalmazó tápsorok bevezetése óta. Az egész szemű búza-kiegészítést megelőzően a kacsák 2,40 kg/kg fajlagos takarmány-felhasználással voltak jellemezhetőek, és 42 napos korban 2,90-3,00 kg-os súllyal vágódtak, ami a búzás tápsoraink bevezetése óta a következőképp alakul: 2,15-2,20 kg/kg fajlagos takarmány-felhasználás, 3,10-3,20 kg-os vágósúly 42 életnapot követően.