Az én történetem

csipet_csapatEz Mozsgai Józsefnek az immár országos és nemzetközi hírű, 2011 őszén alapított Mozsi Major tulajdonosának a hitvallása. Jelmondatuk üzenete szerint a természetes emberi tulajdonságok kerülnek előtérbe: a nyitottság a természet és a gazdatársak felé, a barátságosság a tenyészálataikkal és az érdeklődő gazdákkal, vevőkkel. Mindez megjelenik az internetes jelenlétükben is, ahol a feléjük forduló kezdő gazdatársaknak szakmai, gyakorlati segítséget nyújtanak.

A gazda, Baranya megye egyik legdélibb fekvésű tájegységében, a gyönyörű Ormánságban, a Dráva, a 45 bűbájos, takaros kis falu hagyományőrző vidékén találta meg élete célját, húsmarhatartó gazdaságának helyét.

Azt mondják, hogy a Duna – Dráva Nemzeti Park csodálatos, vadregényes, kalandos vidékén nincs akkora forgalom, nincs szmog, stressz – mint másutt. Erre felé lassúbb az élet – de nem a Mozsi Majorban, ahol a kezdetektől folyamatos fejlődés tapasztalható.

Majorszemlére, elképzeléseink egyeztetésére, a kölcsönösen előnyös együttműködésünk megalapozására utaztunk a limousin fajta egyik elismert hazai tenyészetébe.

A limousin húsmarha törzstenyészet, gyönyörű természeti környezetben, szabadtartásban 30 anyaállattal dolgozik (Franciaországban – igaz a miénktől eltérő körülmények között – a limousin törzstenyészetek átlagos anyatehén létszáma 26). A tulajdonos genetikai kincstárat – a feltételek fokozatos fejlesztésével – 50-60 létszámú anyaállományra növeli.

A dinasztia alapító bika Apolló volt, de ottjártunkkor már Pulló volt a törzsbika, háremében 25 tehénnel.

Név szerint szólítja a teheneket, és mindegyikükről van egy mondata.

Szépség: igazi vezéregyéniség. Ursula: hatalmas hátsó fertállyal; csak magával és a takarmánnyal foglalkozik. Borsó: kiváló értékmérő tulajdonságaival ideális tenyészbika nevelő tehén. Bundás: állandóan éhes. Bella: kiválóan értékesíti a takarmányt. Szarvacska: ő ellette a Mozsi Major első limousin borját.  És így tovább…

mozsgai2_kMozsgai József lomousinjai a kiállítások sztárjai. A 2017. május 4-6-ai hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapokon, az ország kimagaslóan legszínvonalasabb állattenyésztési kiállításán – lovas nyelven szólva – utcahosszal nyertek. Limousin tenyészbikájuk fajtagyőztes lett és a húsmarha kategória összevont Nagydíját nyerte. Ígéretes a jövő is: a 13 hónapos növendékbikájuk ezüstérmes.

Állattenyésztő mérnökként Ön kialakította az eredményességet alapvetően meghatározó takarmányozási technológiát is.

– A Kaposvári Egyetemről hozott alapvető elméleti hátterem valóban adott, ám ennek kiegészítéséhez felfrissítéséhez rengeteget olvasok. Igyekszem mindenkivel beszélgetni, nemcsak takarmányozási tanácsadókkal, hanem a gazdatársakkal is. Gyakorló gazdaként tanulok és keresem, kutatom, hogy jó irányba haladok-e? Ezekből az információkból próbálom leszűrni a saját magam elve szerinti takarmányozás mikéntjét is.

A húsmarhatartás nem olyan rettentően nehéz feladat. Egy tejelő marhához képest sokkal egyszerűbb a dolgunk. A szakmai felfogásom szerint a marhák igényeinek megfelelő, de a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb takarmányozást kell kivitelezni. Nyári időszakban a legeltetésre alapozok. Az állataim április végétől egészen a fagyokig kint vannak a legelőn. Igaz, szerencsések is vagyunk itt az Ormánságban, mert nyáron nem ég ki a fű. Gondot inkább a csapadékos időjárás okozhat.

Ha a francia „szentháromságot” nézzük – vagyis a Limousint, a Charolaist és a Blonde d’Aquitaint –  akkor elmondható, hogy – bár a Limousin nagytestű húsmarhafajta – talán a legigénytelenebb a takarmányozást tekintve. Ráadásul jellegzetessége, hogy ha valami probléma van az etetéssel, a takarmányozással, akkor a hiba helyrehozásával kondíciója nagyon hamar visszaállítható.

A tehenek takarmányozását télen a réti szénára alapozzuk. Mellé a kezdetekkor konzervgyári mellékterméket, illetve kukorica törtszemet etettünk. Manapság már kukorica szilázs képezi a tömegtakarmányt a majorban is.. A bikahízlalásnál is ezeket az alapokat követjük, annyi különbséggel, hogy ilyenkor az abraktakarmány egy speciális 18 százalékos fehérjetartalmú komplex granulátum. Az üszőnevelésnél is odafigyelünk az abraktakarmányra, hiszen az üszők nevelésénél az ivarszervek megfelelő fejlődéséhez szükség van a magas fehérje hányadra.

Nagy érdeklődés övezi az 5 éve elindított facebook oldalát és élő videóit, amellyel minden hét vasárnapján jelentkezik.

Úgy találtam, hogy a gazdák – főként a kisgazdaságok – a szakmai információkat manapság már az interneten keresik. Nagy forgalmat bonyolítanak a facebook szakmai csoportok, ahol esetleges kérdésekre, problémákra gazdatársaiktól várnak gyakorlati tapasztalatokra épülő választ. Mivel a gazdaságunk nyitott gazdaság, minden szakmai és gyakorlati tapasztalatunkat szivesen megosztjuk a gazdatársakkal, elindítottunk egy ismeretterjesztő videósorozatot. Az élő videókra egyre nagyobb az igény, mivel az állattartók így első kézből, hitelesen tájékozódhatnak a telepi munkákról, az új, innovatív megoldásokról. Nagyon fontos a folyamatos, gyors kommunikáció, amire ez az eszköz a leghatékonyabb. Egy-egy videót a későbbi megtekintésekkel együtt három négyezren néznek meg, ami nagyon szép szám ebben az üzletágban – volt olyan videónk is melynek húszezer fölé jutott a nézőszáma. Nemrég elkezdtem az ún. valóság”só”-kat is, ahol egy-egy munkafolyamatot teljes egészében bemutatok.

PulloA húsmarhatartás egyes szakaszaiban az abraktakarmány meghatározóan fontos. Az együttműködés keretében az UBM – világszínvonalú szakmai-, szellemi-, anyagi hátterével – támogatja a Mozsi Major sikeres munkáját.

Az UBM több mint ötszáz, „Prémium”, „Farm” és „Nosztalgia” takarmányait ajánlja.

Az UBM Magyarország legnagyobb minőségi takarmány-előállítója. Gyártás- és kereskedelmi tevékenysége mellett profi szaktanácsadói segítik Partnereik munkáját.

A késztáp-, a premix- és a takarmány-alapanyag gyártás kiváló alapanyagokkal, világszínvonalú technológiával és szakembergárdával folyik. Minőségbiztosítás, amerikai együttműködésben dolgozó laboratóriumi hálózatuk teszi teljessé, az ár-értékarányban kínált takarmányaink gyártását, kínálatát.

Komplex szaktanácsadó gárda napi kapcsolatban segíti a Partnereik sikeres munkáját. A kölcsönösen előnyös együttműködés keretében optimalizált takarmányozási-, tartási javaslatokat tesznek.

Az innovatív UBM ígéretesen bővülő nemzetközi kapcsolatai nyomán a világ legújabb tudományos takarmányozási- és gyártási módszereit, tapasztalatait hasznosítja termékei naprakész fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez.

Az UBM – Mozsi Major együttműködésének célja:

az UBM-tápokat a kiváló üzem gyakorlatában teszteljük;
közösen választjuk ki a jók közül a legjobban, leggazdaságosabban használható UBM takarmányokat;
együtt alakítjuk ki és ajánljuk a húsmarhatartás gazdaságos takarmányozási technológiáját;
kölcsönösen erősítjük és visszük egymás megalapozott jó hírét.

Az együttműködés sikerének biztosítéka az UBM és a Mozsi Major elismert, magas szintű teljesítményére alapozott, kitűnően csengő MÁRKANEVE!

 

Fehér Károly