Kerelőszentpáli Takarmánykeverő Üzem átadása

Felavatták Románia legnagyobb takarmánygyárát Maros megyében

Befektetők, iparági szereplők és magas rangú politikusok jelenlétében avattuk fel Románia legnagyobb független (nem saját integrációba gyártó) takarmánykeverő üzemét péntek délelőtt Kerelőszentpálon.

Az UBM Csoport, East Csoport és Oprea Avicom tulajdonában levő UBM Feed Romania SRL a térség agrár szektorának kiemelkedő beruházását valósította meg a Maros megyei településen. A megnyitón Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Kerezsi Miklós, az East Csoport tulajdonosa, Varga Ákos, az UBM Csoport igazgatósági elnöke, valamint Emanuel Oprea, az Oprea Avicom tulajdonosa mondott köszöntő beszédet. A 15,6 millió euró összértékű beruházással az ország legnagyobb független (nem saját integrációba gyártó) takarmánykeverő üzeme jött létre. A gyár hamarosan megkezdi a baromfi, sertés és kérődző haszonállatok ellátására alkalmas magas minőségű takarmányok előállítását és kiszállítását számos erdélyi és Kárpátokon túli megyébe.

Varga Ákos, az UBM Csoport igazgatósági elnöke felszólalásában rámutatott, közel húsz éves üzleti kapcsolatok és barátságok alapozták meg előbb a víziót, majd a terveket. „A mostani építőipari helyzetben időben, az eredeti költségvetést tartva valósult meg a beruházás, ami önmagáért beszél” – fogalmazott. Varga szerint örvendetes, hogy egy magyarországi piacvezető cég határon túlra exportálja a tapasztalatait és azt a tudását, amivel az elmúlt tizenöt év alatt piacvezetővé vált. Az igazgatósági elnök Orbán Viktornak személyesen is megköszönte a magyar kormány segítségét, amit az EximBankon keresztül nyújtott.

„Magyarországon vannak olyan pénzügyi intézmények, például az itt már említett EximBank, amelynek az a dolga, hogy megpróbálja a szomszédos országok és a magyar vállalkozók közötti együttműködést finanszírozni, bátorítani. Büszke vagyok arra, hogy a magyar kormánynak szerepe volt e nagyszerű beruházás megvalósulásában.” – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök Széchenyi Istvánt parafrazálva azt mondta, a jelenlegi nemzetstratégia lényege abban áll, hogy magyarnak lenni legyen továbbra is páratlan élmény és végre egyszer a történelemben legyen kifizetődő dolog is. „Üdvözlöm a beruházást, mert azt a reményt adja a magyaroknak, hogy túl a kultúránkon, a nyelvünkön, a történelmünkön, ami a múltba mutat, van itt nekünk jövőnk is és képesek leszünk jólétet, biztonságot teremteni magunk, gyermekeink, családunk számára is” – tette hozzá a kormányfő.

„Világszínvonalú beruházásokat kell itt, helyben megvalósítani. Ennek a gondolatnak a mentén fektettünk be Kerelőszentpálon közel tizenhat millió eurót” – mondta avató beszédében Kerezsi Miklós, aki a többi felszólalóhoz hasonlóan minden érintettnek megköszönte az együttműködést és a bizalmat. Az East Csoport tulajdonosa szerint az országnak minden adottsága megvan ahhoz – kiváló minőségű termőföld, nagyszerű munkaerő, kedvező éghajlat, nagy kapacitású Fekete-tengeri kikötő – hogy az agrártermékekből és az azokból előállított kiváló minőségű élelmiszerekből ne csak saját állampolgárait lássa el, hanem a tágabb régió meghatározó exportőre legyen.

Emanuel Oprea, az Oprea Avicom tulajdonosa elmondta, bonyolult és erőforrásigényes folyamat volt míg eljutottak a keverő üzem felavatásáig. „Még ennél is sokkal nehezebb lett volna, ha a Maros Megyei Tanács, a prefektúra, valamint a helyi hatóságok nem működtek volna együtt készségesen a tervezőkkel és a kivitelezőkkel.” Az ország egyik legsokoldalúbb családi agrovállalkozásának vezetője szerint a gyár elindulása igazolja, hogy a nyelvi és kulturális különbségek könnyen áthidalhatók.

„Büszkék lehetünk rá, hogy itt van Kerelőszentpálon a huszonegyedik század technológiája, az az eszköztár, ami a teljesítményt garantálni tudja” – üdvözölte a beruházást Kelemen Hunor. „Egy gyáravatás mindenkinek ünnep: a tulajdonosoknak, a közösségnek és ünnep azoknak is, akik a közösséget vezetik, azért mert azt mutatja, hiszünk abban, hogy együtt lehetséges jövőt tervezni szülőföldünkön” – fogalmazott az RMDSZ elnöke, majd hozzátette, munkahelyek teremtésével kell tovább építeni a közösségek közötti bizalmat. „Higgyük azt, hogy Európának ebben a szegletében lehetséges a népek és nemzetek együttműködése.”

A köszöntők után az öt felszólaló közösen nyomta meg a kerelőszentpáli üzem felavatását szimbolizáló gombot.

A kerelőszentpáli üzem 30 tonna/órás és 220.000 tonna/éves kapacitásával a régió egyik legnagyobb és Európa egyik legmodernebb technológiájával rendelkező takarmány gyártó létesítménye. A beruházást a tulajdonosok szerint az ország és ezen belül az erdélyi régió piaci potenciálja is indokolta. A térség állattenyésztésben megbízhatóan fejlődik, amihez növekvő takarmány kereslet társul. Egy olyan modern, külső felhasználásra gyártó, nagy kapacitású és hatékony keverőüzemnek a befektetők számítása szerint helye lesz a piacon.

Az UBM Csoport magyarországi piacvezetőként olyan ágazati többlettudással rendelkezik a romániai versenytársakhoz képest, ami jelentős megkülönböztető kompetenciát jelent. Ehhez társul a helyi East Csoport piacismerete (ami a gabona, takarmány alapanyag és a késztáp piacokra is kiterjed) valamint az Oprea Avicom, mint takarmány felhasználó tapasztalata. Hárman így olyan beruházói csoportot alkotnak, mely a romániai takarmánypiac meghatározó játékosává avathatja az UBM Feed Romania kft-t.

Kiemelt fontosságú a takarmánykeverő földrajzi pozícionálása is. Kerelőszentpálról ugyanis az ország minden szeglete könnyen elérhető a készáruval. Ráadásul mezőgazdasági aktivitásban és termőterületekben is bővelkedő vidékről van szó, mely jó alapanyagpiacot biztosít a takarmány előállításához. A 220.000 tonna/év-es termelési kapacitáshoz mintegy 130-140.000 tonna/év gabona szükséglet társul alapanyag oldalon. A beruházók szerint a térség mezőgazdaságának fejlődéséhez is nagyban hozzá fog járulni a beruházás.

A takarmánykeverő képes baromfi, sertés és kérődző takarmányok előállítására dercés és granulált formában, valamint partner specifikus, egyéni receptúrák gyártására is.

A gyártósorhoz automata zsákoló-, palettázó rendszer is csatlakozik, így az üzem a megrendelőt igény szerint ömlesztett vagy különböző méretű zsákos kiszerelésű termékekkel is ki tudja szolgálni. A zsákos termékek így hamarosan háztáji takarmányozásra is elérhetőek lesznek a kereskedelemben.

This post is also available in: English Román Horvát Szlovák Lengyel Szerb