Sikeres UBM pályázat

 

2,3 MILLIÁRD FORINT TÁMOGATÁSI ÖSSZEG

Projekt címe: Zöldmezős beruházással takarmánykeverő építése a Szerb Köztársaságban.

 

HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség – A hazai vállalatok nyugat-balkáni beruházásainak támogatása hozzájárul a magyar gazdaság erősítéséhez

 

 

2020. október 20-án került megrendezésre a Nyugat-Balkán Beruházási Támogatás oklevél átadó ünnepsége, melynek során négy olyan vállalat vette át 

az oklevelet és nyert el támogatást külföldi beruházásainak megvalósításához, amelyek a magyar gazdaság legsikeresebb ágazatait képviselik.

A program keretében összesen kilenc magyar vállalat részesült támogatásban nyugat-balkáni beruházáshoz, hogy a külföldön megtermelt profittal a magyar gazdaságot erősítsék, a belföldi működésüket fejlesszék és újabb munkahelyeket teremtsenek.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban megrendezett eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úr köszöntötte a támogatást nyert vállalatokat, az okleveleket pedig Dr. Szabó Kristóf, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója adta át a támogatott cégek számára.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben Magyarország kétszeresére növelte a Nyugat-Balkánra irányuló exportját, annak értéke meghaladta az évi 2,5 milliárd eurót, és másfélszeresére nőtt a nyugat-balkáni térségben végrehajtott magyar beruházások értéke, elérve a 1,5 milliárd eurót. Így a térség a magyar tőke kilencedik legfontosabb kihelyezési célpontjává vált.

A miniszter kihangsúlyozta: a magyar vállalatok nyugat-balkáni beruházásainak segítésére 9 milliárd forintos pályázatot írtak ki.

Az eseményen a támogatási okiratot a kilencből négy vállalat vette át, amelyek összesen 6,6 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre Szerbiában, amelyhez 3,5 milliárd forintos támogatást kaptak. A vállalatok a magyar gazdaság legsikeresebb ágazatait képviselik és erősítik majd a jövőben -tette hozzá. A KÉSZ Holding Zrt. 149,886 millió forint, a Kristály Tervező, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 296,282 millió forint, a Pharma Pack Hungary Kft. 794,357 millió forint, míg az UBM Trade Kft. 2,3 milliárd forint támogatásban részesült.

 

Szijjártó Péter ismertette: az UBM Trade Zrt., amely a mezőgazdaság területén tevékenykedik, olyan, az eddigieknél magasabb színvonalú technológiát honosít majd meg Szerbiában, amely biztosítja a vállalat számára a piaci részesedés folyamatos növekedését. A 4,6 milliárd forint értékű takarmánykeverő üzem, amely Sid városában jön létre, évente mintegy 150 ezer tonna előállítására lesz alkalmas.

Varga Ákos, az UBM Trade Zrt. igazgatósági elnöke elmondta: törekednek arra, hogy az anyagi források maximális figyelembevételével a világban elérhető technikai tudás legújabb vívmányait építsék be létesülő szerbiai üzemükbe, ezáltal a Balkán legmodernebb, leghatékonyabb takarmánykeverőjét hozzák létre. A gyár építését 2021-ben kezdik el és az üzem 2023-ban már gyárt majd takarmányt, a kapacitás 80 százalékában ömlesztett kiszerelésben közepes és nagyobb farmok részére, 20 százalékban zsákos csomagolásban a háztáji gazdaságok számára. A célpiac pedig az egész balkáni régió lesz – tette hozzá.