Beruházás-start Szerbiában

A piacvezető UBM csoport régiós piaci helyzetének erősítésére a szerbiai Opsti- na Sid-Adasevic ipari parkban takarmánykeverő üzemet épít. A 24,4 millió eurós zöldmezős beruházást a magyar kormány 6,3, a szerb 2,5 millió euróval támogatja.

A március 9.-i alapkőletétel ünnepségen   –több vezető személyiség  társaságában– Aleksandar  Vucic  a  Szerb  Köztársaság  elnöke,  Szijjártó  Péter  külgazdasági- és külügyminiszter, valamint a szakma képviselői vettek részt.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding  a balkáni térség öt országában folytat kereskedelmi tevékenységet; gyártáskapacitása, a szerb vállalattal együtt eléri majd az 1,1 millió tonnát, amellyel a közép-kelet-európai térség meghatározó szereplőjévé válik.

A világszínvonalon automatizált 75-80 főt foglalkoztató üzem, évi 200 ezer tonna kapacitással, a tervek szerint 2024-től termel. A vállalat tevékenységéről Horváth Péter az UBM csoport vezérigazgatója tájékoztatta az egybegyűlteket. Emlékeztet rá, hogy a 25 éves múltra visszatekintő UBM sikeres útja vette meg a szerbiai üzem életrehívásának lehetőségét is.

A cégcsoport magyarországi termelési-, kereskedelmi-, és működési tapasztalatai tették lehetővé a felelős regionális szerepvállalást, köztük a szlovák és a román ta- karmánygyárak felépítését, üzemeltetését. Az UBM ezekkel a beruházásaival pár- huzamosan  több térségi országban  elindította alapanyag-,  és késztermékeinek értékesítését, ahogy az Szerbiában is történt.

Az UBM jövőképe szerint egyértelműen regionálisan működő takarmánygyártással, takarmányalapanyag-kereskedelemmel foglalkozó, nemzetközi színvonalú nagy- vállalat – mondta többek között a vezérigazgató.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország és Szerbia együttműködése sikertör- ténet, amelynek újabb fejezete az UBM mostani beruházása.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy  Magyarország  és Szerbia együttműködése siker- történet,  amelynek  újabb  fejezete  az  UBM mostani  beruházása.  Alexandar Vucic elmondta, hogy a két ország külkereskedelmi forgalma az utóbbi tíz évben

2,5 szeresére nőtt. Magyar befektetések nemcsak azokon a területeken valósul- nak meg, ahol magyar közösség él, hanem Szerbia középső részében is, amit az UBM beruházása  jól példáz. „Az emberek az új üzemben  jó helyen dolgoznak majd, a gyárban biztos megélhetést teremtenek családjaiknak.” – hangsúlyozta  a köztársasági elnök.

 

Gabonaexportunk – kérdőjelekkel

 

A piacról kieső ukrán termények miatt a gabonapiaci  árak radikálisan emelkedtek, ugyanakkor  a magyar termények iránti külföldi igény jelentősen nőtt. Ebben a helyzetben a kormány március 5.-én döntött: 2022. május 15.-ig a külföldi eladásra szánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot, napraforgót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak előzetesen be kell jelenteni.

A bejelentési kötelezettség a tranzitszállítóként történő kivitelre és a humanitárius segélyekre nem vonatkozik. Az állam elővásárlási-, vagy vételi jogával élhet. E szándékáról, a bejelentőnek 30 napon belül nyilatkozik. 2004. óta nincs rá példa, hogy a gabonakivitelt ilyen eszközökkel korlátozták volna.

A kommentek szerint a jelenlegi viszonyok idején kétséges, hogy a hatályba lépett kiviteli korlátozások mennyire védhet- nek a tényleges áremelkedések ellen. A hazai árutulajdonosok ugyanis figyelik az importárakat és a további belföldi értéke- sítéseknél addig növelhetik terményeik belföldi árait, amíg azok el nem érik az exportszintet.

A folyamatos áremelkedés azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a takarmánygyártók és a malmok egyre drágábban  szerez- hetik be alapanyagaikat, ami a takarmány, a hús, a kenyér további drágulásához  vezet. Egyes szakértők szerint, a mostani kritikus helyzetben vetődhetne fel a búza és a kukorica árának maximalizálása.

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy a kormányintézkedés sértheti az áruk szabad áramlásáról szóló uniós alapjogot. Emiatt az Európai Bizottság a döntés ellen kifogást emelhet.

További aggály: mi lesz a piaci szereplők korábban, megkötött exportszerződéseivel?

A tarifaszámok alapján az exportkorlátozások a vetőmagokra is vonatkoznak. A Vetőmagszövetség az Agrárminisztériumot, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot azzal kereste meg, hogy a vetőmagokat vegyék ki a Kormányrendelet hatálya alól. Hangsúlyozzák: a vetőmagágazat termékeinek jelentős részét az exportpiacokon  értékesítik. A kiszállítása tilalom ilyen formában való fenntartása súlyos nemzetgazdasági károkat okoz.

/Növekedés, március 7. részlet/

Tudtad? | Hasznos • Tanulságos • Érdekes

 

Pályázatok

 

Pályázat a takarmányellátó üzemek támogatására

A pályázat a takarmány-előállító vállalkozások fejlesztésére, valamint a mezőgazdasági termékek feldolgozását segítő beruházásokhoz nyitott.
A támogatás összege 50 millió – 2 milliárd forint.

Újra pályázható az állattartó telepek fejlesztésének támogatása

A felhívás a mezőgazdasági termelők egyes csoportjai és a fiatal gazdák számára nyitott.
Fő felhasználási terület: a versenyképesség javítása érdekében építéssel járó technológiák bevezetése, létesítmények építése, bővítése; az energiafelhasználás csökkentését célzó korszerűsítések, valamint a megújuló energiák felhasználására irányuló technológiák alkalmazása.
A támogatás összege 5 millió – 2 milliárd forint.

Őshonos- és veszélyeztetett állatfajták megőrzése

A pályázat a genetikai értékek, erőforrások megőrzését, gazdagítását és fenntartható hasznosítását támogatja.
A támogatás összege fajtánként eltérő, de legfeljebb 700 EUR/egyed/év.

Napelem,- napkollektor pályázat

A kis,- és közepes vállalatok részére készült „Energiahatékonyság növelését célzó épületek fejlesztésének támogatása /GI-NOP-4.1.5-23/” c. pályázat keretében önállóan támogathatók az energiatakarékos hőtechnikai-, fűtési-, hűtési-, melegvíz és beltéri világítási rendszerek átalakítását szolgáló közüzemi megoldások.
A támogatás összege: 75-500 millió forint. Mértéke maximum az összes elszámolható költség 90%-a.

Viharkárok támogatása

A 2022. január 30. termelőeszközökben okozott vihar részbeni csökkentésére szóló 8/2020 (II.28.)
AM rendelet szerint támogatás igényelhető.
Mértéke: a NAK által igazolt kár összegének 80%-a.

Pályázat a tavaszi  fagykár megelőzésére

Mezőgazdasági termelők a valószínűsíthető természeti katasztrófák, éghajlati események megelőzésére, mérséklésére irányuló beruházásokra, a fagykár következményeinek mérséklésére pályázhatnak.
A támogatás összege legfeljebb 100 millió forint.

Vidéki turisztikai fejlesztések támogatása

A pályázatok a vidéki térségek mikro mezőgazdasági termelőinek induló vagy már működő turisztikai tevékenységét támogatja. Támogatható tevékenységek: újonnan épülő szálláshelyek létesítése, régiek bővítése; eszközök beszerzése; az informatika fejlesztése; megújuló energiaforrások létesítése; ingatlan vásárlás.
A támogatás összege: legfeljebb 100 millió forint.

3 milliárd forint a szuper  kutatóknak

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból az idén is megnyílik az Élvonal Kiválóságai program. A nyertes pályázók versenyképes felfedező kutatásaikkal öt éven át, összesen akár 350 millió forintnyi állami támogatáshoz juthatnak. A konstrukcióban azok a pályázók indulhatnak eséllyel, akik az elmúlt 10 évben nemzetközileg is elismert, kimagasló tudományos eredményeket értek el és kutatási terveik szerint erre a következő években is képesek. A korábbi nemzetközi megmérettetésekben – elsősorban az Európai Kutatási Tanács /ERC/ pályázatain elért – eredmények ez elbírálásban előnyt jelentenek.
A pályázat benyújtásának határideje április 28.

 

Az Európai Bizottság megnyitotta a Digitális Európa Programhoz /DEP/ kapcsolódó második körös pályázati felhívásokat, amely –többek között– a nagyteljesítményű  számítástechnikai és a mesterséges intelligencia korszerű fejlesztését segíti.

 

Háborús stresszűző

Vészterhesidőketélünk.Azelmúltkétévbenakoronavírusrántottakialólunkatalajt,majdamikoregykicsitfellélegezhettünk, jött a háború. Gyomorgörcsökkel olvassuk a híreket. Sokszor a legrosszabbat vizionáljuk. Itt az idő, hogy hátralépjünk egyet. Hogyan? Általános érvényű, recept, persze nincs, de talán érdemes elolvasni a Forbes Magazin csokorba szedett ötleteit.

 1. Használd tudatosan a közösségi médiát. Állandó figyelés helyett jelölj ki magadnak egy, egy félórát, amikor tájékozódsz. Koncentrálj saját életedre, igyekezz kikapcsolódni.
 1. Engedd el, amire nincs rálátásod. (Ne kezdj fejtegetni, ötletelni, mert beránt az örvény.)
 2. …és gondold végig mire vannak lehetőségeid. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a kreatív tevékenységek csökkentik a szorongás, a depresszió kialakulásának esélyeit.
 1. Őrizd mindennapi rutinodat: bevásárlás, főzés, munka, szórakozás – még akkor is, ha a szomszédban háború van.
 2. Koncentrálj az életedben biztonságot adó dolgokra. (szerető család, baráti közösség, munkahelyi környezet, elért sikereid.)
 1. Beszélgess! Beszélgess! Beszélgess!  A  szőnyeg  alá söprés  helyett  pakolj  ki az  asztalra, keresd  azokat  az  optimista embereket, akik mellett megértésre találsz.

Súlyos aszályveszély

Az év első negyedében 30-80 milliméterrel kevesebb csapadék esett az ilyenkor szokásosnál. Vastagabb 5-10 cm-es hótakaró sem alakult ki. A hőmérséklet 2-4 fokkal hidegebb a sokéves átlagnál. Mindezek okán a talaj felső 20 cm-es szelvényéven több mint 30% a nedvességtartalom, ami messze elmarad az ilyenkor szokásostól. Az 50-100 cm-es mélységben is legalább 20-30 mm víz hiányzik.

Óvakodj a vadmadaraktól

Az állategészségügyi szolgálat és a baromfitartók szabálykövető védekezése ellenére a vadmadarak és a baromfi állomá- nyokat veszélyeztetik. Itthon és Európa más országaiban  a vadmadár-tetemekből  kimutatták a madárinfluenza vírust. Az országos  főállatorvos hatályos rendelete szerint a magasa kockázatú vidékeken a baromfi zárttartása kötelező. A takar- mányt és az almot fóliával kell letakarni.

Ebzárlat, legeltetési tilalom

A rókák veszettség elleni vakcinázás miatt ebzárlat- és legeltetési tilalom lépett életbe. A repülőgépes vakcinázás március 26.-án megkezdődött. A kutyák veszettség elleni oltása kötelező. (NÉHIB)

Új szinten a munkaerőhiány

Az ország  minden  régiójában  és szinte a gazdasági  élet minden  területén munkaerőhiány  van. A cégek sok mindent megtesznek azért, hogy a szakembereket magukhoz csábítsák. Újfajta csomagokat ajánlanak: extra fizetések és fizetett szabadnapok, távmunka lehetősége, rugalmas munkabeosztás, belépési  bónuszok. Van ahol  –az eredményektől  függetlenül  – már az  interjún  való  részvételt  is honorálják. AProfession.huálláskeresőportál350cégetkérdezett megéskiderült, hogyazállásinterjúra jelentkezők 44 százaléka el sem megy, az állást elnyert jelöltek 32 százaléka végül nem áll munkába, vagy hamar, a próbaidő vége előtt tovább áll.

Jogosítvány  a munkagép kezelőknek

A mezőgazdaságban is nőtt a kereset a különféle gépek kezeléséhez értő, bizonyítvánnyal  rendelkező emberek iránt. Az idei évben 82 munkagép  üzemeltetéséhez jogosítvány  kell. A gépkezelők  oktatási rendszere megújult. Az egyik  legfontosabb  változás, hogy  a sikeres képzés után a résztvevők nem bizonyítványt, hanem jogosítványt kapnak.

Agancsváltás, biológiai csoda

Vadászni kell, ameddig élsz.” – Hemingway

Addigazonbansokcsodajátszódikleavadakvilágában.Agím-ésdámszarvasok – az állatvilágban egyedülálló módon – levetik agancsaikat. A táplálékszűk téli időszakutángyengeakondíciójuk.Stresszmentesnyugalomravanszükségük.

A vadgazdálkodás törvényeinek fokozott megtartása kötelező.

Vadászati tilalom van.

A  szarvasbika  egész  évben  építi  a versengésben,  a dominanciában   és a trófea értékben  döntő  szerepet  játszó  agancsát.  Tél végén,  tavasz  elején a hormonháztartás-, a tesztoszteron-szint változása miatt a szarvasok agancsrózsáinál megjelenő csontfaló sejtek felélik a kötőszövetet, az agancs, a fejdísz lehullik a szarvas fejéről.

Az új agancs körülbelül öt hónap alatt fejlődik ki. A fejlődés alatti agancsot a szaknyelv barkának nevezi. Az új agancs megőrzi a korábbi fejdísz formáját, de évről évre nagyobb  és vastagabb  lesz. A tapasztalat szerint az idős bikák hullajtják előbb az agancsaikat. Nincs két egyforma  agancs. A legtöbb  viszont évről évre hasonlóságot  mutat, amit a kondíció befolyásol. A szakértők számára az agancs fontos információkat üzen. Többek között a vadállomány minőségéről, életkoráráról tájékoztat. Április az agancsgyűjtés időszaka. Az illegális, engedély nélküli agancsgyűjtés súlyos pénzbüntetéssel járó törvényszegés, lopás.

Beszédes statisztika

 • Az állattartás és a növénytermesztés különváltak

A központi  Statisztikai Hivatal –tíz évet felölelő– összeírása szerint 2020-ban 241 ezer gazdaság  volt Magyarországon. Számuk 2010 óta 31 százalékkal csökkent. Ez inkább az állatot tartó gazdaságokat érintette, a mezőgazdasági területet használókat  kevésbé. Elsősorban  a kicsi, 4000 eurónál  kevesebb  standard  termelési értékkel rendelkező  gazdaságok hagytak fel tevékenységükkel, arányuk ez idő alatt 70 százalékról 53 százalékra esett vissza.

A mezőgazdasági termelés koncentrálódásának, a kis háztáji gazdaságok eltűnés miatt eredményeként az egy gazdaságra jutó standard termelési érték jelentősen növekedett; 2020-ban a standard termelés érték 45 százalékát az összes gazdaság mintegy 1 százalékát kitevő legnagyobb méretű gazdaságok állították elő.

Az állattartás és a növénytermesztés egyre inkább elválik egymástól. A gazdaságok 51 százalékának van kisebb-nagyobb növénytermesztő területe állattartomány nélkül, ezzel párhuzamosan az állattartó gazdaságok 15 százalékának egyáltalán nincs növénytermesztő területe.

Az állattartás és a növénytermesztés  különválása azt is jelenti, hogy  a gazdák  a saját, feltehetően olcsóbb  takarmányok etetése helyett a drágább vásárlására kényszerülnek! (A szerk.)

A specializálódás  fokát mutatja, hogy  ezek a gazdaságok használták a mezőgazdasági terület 67 százalékát, azonban  a teljes állatállomány mindössze körülbelül 5 százalékát birtokolták.

 

 • A földterület megoszlása

 

2020 júniusában hazánk mezőgazdasági területe 4 millió 922 ezer hektár volt, az ország teljes területének közel 53 százalékát tette ki. Ennek 82 százaléka szántó, 15 százaléka gyep, a szőlők és gyümölcsösök pedig együttesen a mezőgazdasági terület mintegy 3 százalékát borították. A mezőgazdasági terület legnagyobb részét az 5 vagy annál több, de 300-nál kevesebb hektárral rendelkező gazdaságok használták.

Az egy gazdaságra  jutó átlagos  mezőgazdasági terület Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyében  volt a legnagyobb

(40 és 37 hektár), több mint másfélszerese a 22,8 hektáros országos átlagnak.

Országszerte átlagosan  a mezőgazdasági területek 45 százalékát tulajdonosként, 50 százalékát bérlőként és mintegy

5 százalékát egyéb jogcímen művelték.

 

 • Az állatállomány szerkezete

 

Bár a hazai állattartó gazdaságok száma folyamatosan csökken, az állomány nagysága  állategységben az elmúlt 10 évben lényegesen nem változott. A fajok szerinti megoszlást hazánkban a szarvasmarha és a sertésállomány túlsúlya határozza meg, 2020-ban a teljes állomány 73 százaléka e két fajba tartozott. A legtöbb  mezőgazdasági haszonállatot Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Békés megyében tartották, itt koncentrálódott az ország állatállományának harmada.

 

 • A gazdatársadalom életkora

 

A hazai gazdaságok irányítóinak átlagéletkora az elmúlt 10 évben emelkedett. Míg 2010-ben a gazdaságok 28 százalékát irányította 65 éves vagy annál idősebb személy, 2020-ban már 35 százalékát.

Agazdaságokirányítóinakátlagéletkoraazösszeíráskorközel58évvolt. AzátlagéletkorBékésmegyébenvoltalegmagasabb (59 év), és ugyanitt volt a legnagyobb a 65 éves vagy annál idősebb irányítók aránya (39 százalék), illetve a legkisebb a 40 év alattiaké (9 százalék). A skála másik végén (Budapestet nem számítva) Borsod-Abaúj-Zemplén megye helyezkedik el, ahol az átlagéletkor 57 év, a 65 éves és annál idősebb irányítók aránya 31, a 40 év alattiaké 11 százalék volt.

 

 • Nagyobb a szakmai műveltség

 

Egyre több a mezőgazdasági végzettséggel rendelkező gazdaságirányító. Az elmúlt 10 évben arányuk 20 százalékról 39 százalékra emelkedett, és abszolút számuk is nőtt.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők  aránya 25 és 44 év közötti korosztályban  a legmagasabb, ezzel párhuzamosan elmondható, hogy  a fiatalabb generációk  esetén minden életkor-kategóriában  jelentősen csökkent a képzettség  nélkül irányítók hányada az elmúlt 10 év során.

 

Te bevállalnád? Életmódváltás

„A klímaválság  rohamosan gyorsul és csak kevés esélyünk maradt arra, hogy  elkerüljük a legsúlyosabb   pusztítást” /ENSZ/Tom  Balley  és  munkatársainak  kutatásai  szerint  /Leedsi Egyetem/  az emberek 6 életmódbeli  változtatással 25-27 százalékkal  csökkenthetnék  az

üvegházhatású gázok globális kibocsájtását.

 1. Fogyassz zömmel növényi alapú táplálékot egészséges mennyiségben, pocsékolás nélkül.
 2. Ne vegyenek évente háromnál több ruhadarabot.
 3. Legalább hét évig használják elektromos eszközeiket.
 4. Háromévente rövid, nyolcévente egy hosszú repülőutat tegyenek.
 5. Szabaduljanak meg motoros járműveiktől, vagy ne tartsák azokat hosszabb ideig üzemben.
 1. Hajtsanak végre legalább egy nagyobb változtatást, például forduljanak a zöld energia felé, szigeteljék le otthonaikat.

A klímaválság  elleni küzdelemben  nyilván   a kormányoknak, magánszektoroknak  kell elsősorban cselekedniük, de az egyes emberek, közösségek is hatalmas változásokat érhetnek el – állítja a kutatásaik alapján Balley. Majd hozzáteszi: nem mindenki tudná vállalni az összes pont teljesítését, de legalább vágjanak bele az életmódváltásba.

A karrierépítés hat szakasza

Gary Burnison a világ  egyik  legnagyobb tanácsadó cége több száz embernek segített eligazodni  a munka világában. Tapasztalatai alapján a karrierépítés hat szakaszát jelöli meg.

 1. A követők. Ide a pályájukat kezdő, első munkahelyükön dolgozók tartoznak. Ők feletteseik utasítását követő cselekvés- és feladatközpontú emberek:„sose lesz valakiből jó vezető, hanem tudja, hogyan kövessen másokat.”
 2. Az együttműködők: főleg saját tudásukra támaszkodhatnak, de az együttműködés nyomán személyiségük fejlődik.
 3. Az oktató szinten már csapatvezetőként tevékenykednek. Felmérik a többiek képességeit és ezek alapján adnak feladatokat a csapat tagjainak.

„Itt a kulcs, hogy már hatékonyan utasítják az embereket arra, hogy mit kell tenniük ahelyett, hogy ők tennék ezt.”

 1. A menedzserek  a  készségeik   folyamatos   fejlődése  nyomán   egyre   nagyobb   feladatok  végrehajtását   irányítják.

„A vállalkozásmenedzser például jelentős erőfeszítést igénylő feladatokat lát el. Ilyen lehet a vállalati szervezet átalakítása,

vagy új munkarend kialakítása.

 1. A befolyásoló. A befolyásolás kulcsfontosságú, folyamatos fejlesztést igénylő vezetői készség. A befolyásoló személyiség nem csupán a ranglétrán alatta lévőket, hanem a hierarchiában felette állókat is befolyásolhatja.
 2. A vezető erősít, motivál, feltételeket teremt. Ahelyett, hogy kerek-perec kijelentené, mi a feladat, mit tegyenek, inkább rávezeti munkatársait, mire gondoljanak, mit, miért, hogyan csináljanak.

„A karrierépítés szakaszai segítenek nyomon követni, hogy meddig jutottunk, és hova tartunk.” (Gary Burnison)

 

Felfedezték a baktériumok királyát

A Science tudományos lap szerint szakmai szenzációnak tartják, hogy a szabad szemmel nem, csak mikroszkóppal látható baktériumok között a karibi mangrove fákon felfedezték a jócskán túlnőtt, akár 2 centiméteres, szabad szemmel is látható fonálszerű baktériumot. A felfedező Kazimiro Takemoto biológus szerint ez a baktérium hiányzó láncszem lehet az összetett sejtek evolúciójában.

A termesztett hús jövője.„Degustibus non est disputandum.”

Az új módszerrel előállított műhús gyökeresen megváltoztathatja  a világ étlapját. Optimista jóslatok szerint a vállalkozás  2030-ra évente akár 25 milliárd értékű árut előállító globális iparággá növekedhet. Alig egy évtizede maroknyi tudós álmaiban megjelent terméket állati sejtmintákból kezdték szaporítani. Állítják, hogy az így nyert izomsejtek a hagyományos  hús íz-, illat-és aromavilágát, táplálkozásélettani tulajdonságait visszaadják.

 • Egyelőre Szingapúr engedélyezte a termék forgalmazását.
 • Az Egyesült Államok szabályozó intézkedésre készül.
 • Az iparüzemi termelés bevezetése, több milliárd dollárba kerülne.
 • Az Európai Unió a téma kidolgozását több millió euróval támogatja.
 • Az iparágban induló vállalkozások száma lassan eléri a százat.
 • A bizalmi-, jogi-, egészségügyi-, jövedelmezőségi, stb. kérdések sora válaszra vár.

 

Te megennéd? Új élelmiszer az EU-ban

 

Az Európai Bizottság engedélyezte  a házi tücskök (Achtea domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását – közölte az Uniós Bizottság.

Ez a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként  engedélyeznek  az EU piacán, miután az Európai Bizottság  tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben  pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását hagyta jóvá új élelmiszerként.

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények  –meghatározott  tenyésztési és elkészítési feltételek mellett– biztonságosak, egészségesek  és a fehérjetartalmuk magas.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra.

Április 24.: az állatok kihajtásának ünnepe

Sárkányölő Szent György ünnepe, aki évszázadokon át a lo- vagok, lovas katonák fegyverkovácsok, szijjártók, vándorle- gények és utóbb a cserkészek patrónusa volt.

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja. A rómaiak e napon ünnepelték Paliliát, pásztorünnepet.

E hagyomány  továbbélése mutatható ki a hazai állattartás szokásaiban is. Az állatok Szent György napi első kihajtásá- hoz számos hiedelem és szokás fűződött, amellyel az állatok egészségét, szaporaságát, tejhozamát igyekeztek előidézni. Szent  György-nap  volt  a pásztorok, béresek szerződteté- sének ideje, amely általában szeptember  29.-ig, Szent Mi- hály-ig volt érvényben.

E naphoz kapcsolódott az ún. Szent György-napi  kilövés.Ez a lányokat, legényeket összehozó, illetve a hibáikat kiének- lő szokás. Szent György  napját a magyar  néphit  rontásra, varázslásra alkalmas időpontnak tartotta.

Ez a nap a földbe rejtett kincskeresés ideje.

Az egész magyar nyelvterületen hittek abban, hogy a Szent György-nap  előtt fogott gyíkkal  megelőzhető  a torokgyík, ha megkenegetik a torkukat vele.

Időjósló hiedelmek szerint, ha ezen a napon mennydörgés van, jó termés lesz. Ha ilyenkor megszólalnak a békák, szép nyár várható.Általában ilyenkor vetették a kukoricát, babot, uborkát. Ha április 24.-én a varjú nem látszott ki a búzából, jó termésre számítottak. (Tátrai Zs.- Karácsony ME.)

Távirat

EU csúcs: Az unió 2027-ig megszünteti orosz energiafüggőségét, de most nem bojkottálja a behozatalt.

A nemzetközi  gabonatanács /IGC/ februári előrejelzése: 781 millió tonnára becsüli a 2021/2022 gazdasági  évben várható globális búzatermést. A világ kukoricatermelése 120 millió tonna lehet.

A pénzügyi rendszer zöldítése. Az Európai Bizottság becslése szerint a 2030-ra célul kitűzött károsanyag-kibocsájtást csökkentő terv teljesítéséhez ebben az évtizedben 480 milliárd euró többletforrásra van szükség.

Ketyeg az állatorvos-óra: Az új rendelet szerint az állatorvosoknak március 15.-től havonta jelentést kell küldeniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról. Adatszolgáltatási kötelezettség: NÉBIH Ügyfélprofil Rendszer.

Földárak: A termőföld hektáronkénti piaci átlagára 2021-ben 1,969 millió forint volt. /14 százalékos drágulás az előző évhez képest./ 1 hektár szántó átlagos haszonbérleti díja 81.957 forint.

A nagy érdeklődéssel kísért osztatlan földterületek felszámolását a bonyolult adminisztratív folyamat gátolja.

Ez a tuti: a befektetési piac az arany-, ékszer-és műtárgyak felé fordult.

Tabu a politika: A Világgazdaság felmérése szerint a vevők nem veszik jó néven, ha az eladó politizál. A vásárlók ötöde inkább eláll a vásárlástól, míg a többség passzívan hallgat, ha egy cég vagy munkatárs politizálásba kezd.

Műtrágya stop: Oroszország  felfüggesztette  műtrágya exportját. Egyik ok, hogy  a háború miatt a világ legnagyobb konténerszállító cége a dán Maersk és a svájci Mediterranen Shipping Co. felfüggesztette tevékenységét Oroszországban.

Orosz exporttilalom több mint 200 termékre: mezőgazdasági-, távközlési-, elektromos-, technológiai-, orvosi-, autó ipari-, termékek a tiltólistán.

Az Európai Bizottság felfüggesztette az Oroszországgal folyó kutatási együttműködését.

Az ukrán kormány leállítja a hús, rozs, zab, hajdina, köles, cukor és a só exportját. A búza, kukorica, baromfi, tojás és olaj kivitele a Gazdasági Minisztérium engedélyével lehetséges.

Ukrajna gyorsított eljárásban március 4.-én a Nemzetközi Valutaalaptól /IMF/ 1,4 milliárd dollár kölcsönt kapott.

Trágyábólüzemanyag: Finnországbantrágyábólésmásmezőgazdaságimelléktermékbőlállíthatnakelőközlekedésben használható üzemanyagot, ezzel csökkentheti a szén-dioxid kibocsájtást.

Használt étolajból dízel: a Mol elsőként alkalmazza  az osztrák BDI-Bioenergy  International GmbH  technológiáját, amellyel a különböző típusú és eredetű zsíros hulladékokat hasznosítják.

Forrás

PDF Anyag letöltése: UBM monitor 2022 április