Mit takar a Naptáp termékcsalád?

A napraforgóolaj üzemektől átvett, úgynevezett extrahált napraforgódara speciálisan kialakított malomipari technológiával mechanikus módon, kémiai eljárás nélkül kerül feldolgozásra. Ennek során az extrahált napraforgódara egy illetve kettő további aprításon esik át, majd a többszöri szitálásnak, osztályozásnak köszönhetően a magasabb fehérje tartalmú magbelső részeket szétválasztjuk a héjrészektől. A takarmányozási célszerűséget figyelembe véve három minőség kerül előállításra.

• Naptáp premium 45%
• Naptáp 3
• Naptáp 4

Nagyüzemi kísérletek, az elmúlt év tapasztalatai alapján beigazolták a Naptáp termékeink takarmánykeverékekben történő – takarmányozási költség szempontjából – jövedelmező alkalmazhatóságát. A termékek optimális beltartalmi és gyártási paraméterei valamennyi állatfaj részére lehetővé teszik, hogy fehérjehordozóként könnyen felhasználhatók legyenek, nemcsak a takarmánykeverő üzemekben, hanem közepes- és kistermelői körülmények között is.
Az alapanyag miatt GMO mentes takarmányokban is felhasználható, alkalmas szójaforrások helyettesítésére, monogasztrikus állatok esetében emészthető aminosavakra való optimalizálással. Hozzáadott lizin-kiegészítéssel és hozzáadott methionin csökkentés mellett, mert az extrahált szójadarához képest alacsonyabb a lizin tartalma, de magasabb methionin tartalommal bír.
A 400 mikron alatti finom rostfrakció tartalom mellett -enzim kiegészítéssel- emeltebb mennyiségben használható a bél irrtiációja nélkül, koca, tojó, víziszárnyas takarmányokban, valamint kérődzők részére. A Naptáp termékeket a gyakorlatban évek óta használja az UBM cégcsoport.

tablazat

A Naptáp Prémium analizált aminosav-tartalma, és az emészthető aminosav tartalma:

tablazat2

A Naptáp Prémium felhasználási javaslata:

tablazat3

Kistermelők részére praktikus tanácsként fogalmazzuk meg, hogy az „otthon készített” abraktakarmányokba 100 kg-ként 5-15kg között bekeverhető a termék, ezáltal 2-6 % nyersfehérje vihető be az abraktakarmányba. Bármely állatfaj számára alkalmazható.
Tejelő tehenek számára korlátlanul receptezhető.

Milyen előnyöket jelent a Naptáp Prémium etetése az extrahált napraforgódarával szemben?

A normál napraforgódara eredeti anyagra vonatkozó nyersfehérje tartalma 33-36 %, ezzel szemben a Naptáp Prémiumé 45%, ami hozzávetőleg a piacon forgalmazott szójával megegyező. Az előállítás során több frakció készül, melyekből a legjobb minőségű a Prémium kategória. Az alacsony héjtartalom miatt a nyersrost és lignintartalma a közönséges napraforgódaránál jóval alacsonyabb, a repcedaráéhoz hasonló. A lignintartalom akár egy tized százalékkal történő csökkentése lehetőséget nyújt több hasznosuló, értékes takarmány bevitelére, azonos szárazanyag-felvétel mellett. Gyengébb minőségű, fehérjehiányos tömegtakarmányok etetésekor az abrak formájában bevitt fehérjemennyiség jelentős, így szélsőséges esetekben megközelítjük, esetleg el is érjük a kritikus 50:50-es abrak-tömegtakarmány arányt. A nagy fehérjetartalmú Naptáp Prémium segít a koncentrált fehérjebevitelben, alacsonyabb abrakhányaddal. A pelletált forma pormentes tárolást és felhasználást biztosít, a bendőben a bomlásáig a kérődzést serkenti.
A Naptáp Prémium használatával a monogasztrikus állatok takarmányai jobban hasznosulnak, mint az extrahált napraforgódarával készül takarmányok esetében. Ennek oka a magasabb nyersfehérje és alacsonyabb nyersrost tartalom. (A kevesebb héjrész és a kisebb szemcseméret miatt kevésbé irritálja a bélhám sejteket.) Sok állattartó a napraforgódara használatát háttérbe szorítja, mert a pontos beltartalom és szemcseszerkezet ismeretének hiányában nehézkesnek tartják a biztonságos alkalmazást.
A Naptáp termékek gyártása során alkalmazott technológia a fent leírt kockázatot küszöböli ki, illetve széles körben biztonságossá és eredményesen használhatóvá teszi a napraforgódarából készült Naptáp Prémiumot. A termék beltartalma pontosan ismert.
A malomipari technológiának köszönhetően homogén, maximum 400 mikron nagyságú szemcseszerkezettel bír. Ebből következően javul az emészthetőség a napraforgódarával szemben, megszűnik a bélnyálkahártya irritáció, és mindemellett magasabb bekeverési ráta alkalmazható.
Kiszerelés: ömlesztett, pelletált

Miért költséghatékony a Naptáp Prémium 45% alkalmazása és milyen felhasználásra javasolt?

Naptáp Prémium használatával – az emészthetőséget is figyelembe véve – a takarmányok önköltsége csökkenthető. Egységnyi nyersfehérjére számított költsége alacsonyabb, mint az extrahált szójadara esetében, továbbá magasabb minőségű takarmány érhető el, mint például az extrahált napraforgódara alkalmazásával. Mind monogasztrikus, mind kérődző állatfajok számára javasolt a felhasználása.

Milyen felhasználásra javasolt a Naptáp 3. frakciója?

Alapvetően kérődző állatfajok takarmányaihoz javasolt. Szarvasmarha növendék állatok napi takarmányadagjának fehérje kiegészítésére 0,5-2 kg /állat /nap. Szárazonálló- és alacsony-tejtermelésű állatok takarmányadagjának fehérje pótlására napi 1-2 kg / tehén / nap. Továbbá nyúl takarmányokban 5-15 %-ban ajánlott.
Kiszerelés: ömlesztett, morzsázott

Mire használható a Naptáp 4. frakciója?

 1. Egyrészről takarmánygyártásra, rost kiegészítő alapanyagként magas rostigényű, – nyúl- és szarvasmarha – takarmányokba. Mellette szól a biztonságos felhasználhatóság, amit megkönnyít a granulált kiszerelés, ezáltal könnyű a kezelhetősége. Nyúltápokba 3-5 % bekeveréssel biztonságossá teszi a késztáp esetleges rostingadozásait.
  Kiszerelés: ömlesztett, pelletált
 2. Másrészről használható háztartási és ipari célú fűtési energia előállítására. Száraz fűtőértéke: 18,359 MJ/kg. A termékből megközelítőleg 2 kg–ot a megfelelő tüzelőberendezésben elégetve, 1 m3 földgáz fűtőértékével egyenértékű hőt képes előállítani. Fűtési célra azon vevőkörnek javasolt a használata, akik rendelkeznek olyan vegyestüzelésű kazán vagy egyéb tüzelő berendezéssel, amely alkalmas a pelletált tüzelő anyagok elégetésére.
  Kiszerelés: ömlesztett, pelletált

Mi garantálja a GMO mentességet a Naptáp termékek esetében?

A termékek kiváló minőségét a gyártás során használt első osztályú napraforgódara biztosítja. Kifejezett előnyként említjük meg, hogy a termékünk garantáltan GMO mentes extrahált napraforgódarából készül, így az állattartó telepeknek előírt szigorú GMO mentes takarmányozása e termékek használatával könnyedén biztosítható.

Melyek a Naptáp termékcsalád előnyei?

 • Beltartalma lehetővé teszi felhasználását a monogasztrikus (sertés, baromfi) állatok takarmányozására.
 • Nyersfehérje tartalma magasabb az extrahált napraforgódarához képest, így lehetőség nyílik a nyersfehérje hordozó alapanyagok mennyiségének csökkentésére a takarmányban.
 • Kedvező ár-érték arány.
 • Folyamatos termékbeszerzési lehetőség.
 • Megbízható, kiváló minőség.
 • Könnyű kezelhetőség.
 • Használatával biztosítható a kedvező rostellátás.

Tulajdonság:
Barna színű 5-8 mm-es granulátum (Prémium és 4. frakció), illetve morzsázott (3. frakció).

Kiszerelés:
Ömlesztett vagy Bigbag.

Tárolás és eltarthatóság:
Száraz, hűvös helyen tárolandó. Minőségét a gyártástól számított 6 hónapig őrzi meg.