A hódmezővásárhelyi XXVI. Alföldi Állattenyésztési Napok, az OMÉK társrendezvényének keretében újra meghirdették a Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázatot. A szakmai anyagokat Állattenyésztés és Növénytermesztés kategóriában nyújthatták be a kiállító cégek. Ebben az évben is – a kiállítás tematikája okán – sokkal több pályázati anyag érkezett az állattenyésztési kategóriába. Összesen 23 pályaművet bírált el a három fős szakmai zsűri.

uveg_dij

Az értékelés évek óta egy jól bevált módszertan szerint történik. Hat szempont alapján 1-5 pontot adva minősítik a pályázatokat:

  • eredet (mennyire hazai az ötlet, a cég, a technológia, a gyártás)
  • életkor (mikor vezetik vagy vezették be a terméket a piacra)
  • aktualitás (a termék, az ötlet, a módszer stb. mennyire időszerű)
  • innováció, újszerűség, egyediség
  • tudomány (eredmények tudományos alátámasztása)
  • referencia (kik használják, mennyire elterjedt a piacon).

Ezen szempontok figyelembe vételével az UBM Csoport érdemelte ki – pár év után újra – az Állattenyésztési kategória Nagydíját.

A pályamű címe: Pecsenye- és hízott kacsa tápsorok fejlesztése fajspecifikus táplálóanyag szükségleti értékek- és emésztési együtthatók meghatározásával.

A kacsatápok fejlesztésének keretében az UBM elsőként határozta meg a legfontosabb takarmány összetevők tényleges aminosav emészthetőségi értékeit kacsákra vonatkoztatva. A K+F kutatást a keszthelyi Georgikon Karral együttműködésben végeztük. Az eredményeket felhasználva mulard és pekingi kacsákra határoztuk meg az optimális súlygyarapodást lehetővé tevő metabolizálható energia szinteket (ME). Ezzel a hús és májtermelés hatékonyabbá tehető, azaz olcsóbban lehet egységnyi terméket előállítani.

Ezen kívül egy speciális hőkezelési eljárás segítségével olyan tömőtápot fejlesztettünk ki, amelyben a kukorica és búza fehérje, valamint keményítő tartalma könnyebben emészthetővé válik, ami növeli a táp metabolizálható energia tartalmát. Kísérletekkel kimutattuk, hogy a takarmányértékesítést elsősorban a limitáló aminosavak tényleges emészthetősége határozza meg az energiaszintekkel összehangoltan.

Az eredmény egy olyan tápsor, amely hatékonyabb, környezetkímélőbb kacsamáj-, és kacsahús előállítást tesz lehetővé.

Külön öröm számunkra, hogy a Növénytermesztési Nagydíjat kiemelt partnerünk, az Árpád Agrár Zrt. nyerte.

nagydij_atado   dijak1   csoportkep   nagydijasok

This post is also available in: English