Aquafeed.com:
Az Agroloop és az UBM
összefogása a rovaralapú
takarmányok fejlesztése érdekében

A magyar takarmánycélú rovarfehérjeliszt-gyártó, az Agroloop felkészült arra, hogy Európa egyik meghatározó szereplőjévé váljon. Új termelőüzeme hozzájárul a növekvő igények előállításához, míg a takarmánygyártó UBM-mel kötött stratégiai megállapodás a rovarfehérje alkalmazásával kapcsolatos technikai és takarmányozási szakértelmet biztosítja.

A rovarfehérjeliszt alkalmazása rendkívül izgalmas terület az állati, illetve az aqua-kultúra takarmányok előállítása területén, az elmúlt néhány évben pedig az EU is zöld utat adott a rovarfehérjeliszt felhasználásának több állatfaj esetében. Ennek eredményeképpen a meglévő szereplők bővítik a kapacitásaikat, miközben újak is belépnek a piacra, hogy a rovarfehérje iránti várhatóan növekvő keresletet ki tudják szolgálni az elkövetkezendő években.

Jelentős befektetés

A Nagy István és Percze Rajmond által 2020-ban alapított Agroloop Hungary (a továbbiakban: Agroloop) egy ambiciózus, új szereplő a takarmánycélú rovartermékek piacán. 2022 decemberében az Agroloop 18 millió eurós friss befektetéssel erősödött. Ez a jelentős beruházás megnyitotta az utat egy új, évi 3000 tonna kapacitású, rovarfehérjelisztet előállító üzem építésének megkezdéséhez. A budapesti repülőtér közelében épülő új létesítmény üzembe helyezése 2024 negyedik negyedévére várható. A beruházás megindításával egyidőben egy stratégiai partnerség is létrejött, melynek keretében az Agroloop által előállított mennyiség jelentős részét az UBM Csoport, az évi 1 millió tonna keveréktakarmány-kapacitással Magyarország legnagyobb takarmánygyártója veszi át. Az Aquafeed.com felkereste Baranyay Henriket, az UBM Csoport K+F üzletágának termékmenedzserét, illetve Nagy Istvánt, az Agroloop ügyvezető igazgatóját, hogy beszéljenek terveikről, arról, hogy az aqua-kultúra takarmány is részét képezi-e a terveiknek.

Stratégiai partnerség a takarmánygyártóval

Az Agroloop társalapítója és jelenlegi ügyvezető igazgatója, Nagy István, akit a rovartenyésztésben rejlő lehetőségek és az iparág Hollandiában első kézből látott korai sikertörténetei motiváltak, 2016 körül kezdte el kidolgozni a fekete katonalégy tenyésztésére vonatkozó elképzeléseit. Nem sokkal később csapata egy angyalbefektető által finanszírozott kis méretű termelőüzemet tudott felépíteni Magyarországon. Ez a kis magyarországi próbaüzem korlátozott mennyiségben állít elő szárított lárvákat, rovarfehérjelisztet és -olajat, amelyeket receptek tesztelésére és K+F projektek megvalósítása céljából értékesítenek a vállalatok számára. A gyártóegység rendelkezik a takarmány-biztonsági hatóságok által a rovarok és a rovarokból származó takarmány-összetevők előállításához és feldolgozásához szükséges valamennyi tanúsítvánnyal. Míg az első termelőüzem továbbra is működik, az Agroloop már készen áll a következő ugrásra, és hamarosan további kereskedelmi megállapodásokat hoznak tető alá, illetve az UBM-mel közösen baromfitelepi kísérletek egész sorát indítják.

„Az UBM-mel kötött stratégiai partnerség kiemelkedően fontos. Jelentős keveréktakarmány-gyártók, de emellett a speciális takarmányok fejlesztésébe és alternatív alapanyagok, például rovarfehérje kutatásába is invesztálnak. Magas szintű ismeretekkel rendelkeznek a takarmánykészítés és a takarmány-feldolgozás terén. Ez segít minket abban, hogy rovarfehérjelisztet tartalmazó, kiváló minőségű termékeket fejlesszünk, és hamarabb eljuttassuk azokat az állati takarmányok piacára, mint ahogyan mi önerőből képesek lennénk rá.” – osztotta meg Nagy István.

Táplálkozásügyi és feldolgozási szakértelem

Baranyay Henrik az UBM-től bizakodó a rovarfehérjeliszt körüli kutatások tekintetében, de úgy látja, hogy még sok munka áll előttük. „Bár a rovartenyésztés már jó néhány éve tart, és számos kutatás van folyamatban ezzel kapcsolatban, még mindig sokféle rovarfaj, tenyésztő és tenyésztési módszer (például alkalmazott rovar szubsztrát) létezik. Ezért minden rovartenyésztő saját specifikációkkal rendelkezik és saját kutatási kísérleteket végez abból a célból, hogy megbizonyosodjon a receptúrák megfelelőségéről, és arról, hogy birtokában van minden szükséges információnak a tápértékeket illetően. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a hagyományos fehérjeforrások egy részét rovarfehérjeliszttel vagy rovarolajjal helyettesítsék. Az UBM-nél az Agroloop által előállított rovarfehérjelisztet és rovarolajat használjuk fel a különböző vizsgálatokhoz. Ahhoz, hogy több információra tegyünk szert a tápértékek vonatkozásában, a takarmányelemzés mellett elkezdtük az etetési próbát, hogy lássuk, az alternatív takarmány alkalmazása miként befolyásolja az állatok egészségét és teljesítményét, illetve azt, hogy helyettesíthetünk-e bizonyos összetevőket rovaralapú termékekkel. Végső soron minden a termék konzisztenciájáról szól, amikor a rovarfehérjelisztet nagyobb mennyiségben állítják elő. Egy olyan új takarmány-összetevőt, mint a rovarfehérjeliszt csak akkor lehet megfelelően előállítani, ha pontos adatokkal rendelkezünk az aminosavak szintjéről és arányáról, a tápanyagsűrűségről, a tápanyagok emészthetőségi fokáról és így tovább.”

Az UBM együttműködik több nemzetközi intézettel is, hogy különböző takarmányfeldolgozási technikákat teszteljen bizonyos nyersanyagok, többek között a rovarfehérjeliszt és rovarolaj vonatkozásában. Henrik hozzátette: „Szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a rovarfehérjeliszt és a rovarolaj hozzáadása a takarmányhoz pozitív hatással lehet az állatok egészségére és teljesítményére. Emellett csökkentheti az étrend környezetre gyakorolt káros hatását is, illetve redukálhatja a drága zsírforrásokból, például a finomított kókuszolaj kiegészítéssel készülő MCFA-savanyítók felhasználási arányát is.”

Fókuszban a baromfi, érdeklődés a vízi takarmányok iránt

Míg az első kísérletek az Agroloop rovarfehérjelisztjével és az azzal dúsított összetett takarmányok kidolgozásával a baromfi ágazatra összpontosítanak, mindkét fél lehetőséget lát a rovarfehérjelisztet tartalmazó aqua-kultúra takarmány előállítására és értékesítésére Magyarországon és a szomszédos országokban.

Henrik véleménye szerint „Magyarország aqua-kultúráját a tavi pontytenyésztés határozza meg, és ez az ágazat az elmúlt évtizedekben mérsékelt növekedést mutatott. Az UBM-nél jelenleg nem gyártunk aqua-kultúra takarmányt, de egy ideje ez is foglalkoztat minket és a Magyar Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Egyetemmel (MATE) már folyamatban van e célra az együttműködési megállapodás aláírása. Komoly lehetőséget látunk a rovarfehérjeliszt felhasználásában a pontytenyésztés környezeti hatásainak csökkentése és a takarmány (különösen a halivadékok számára szolgáló takarmány) minőségének javítása céljából. Jelenleg a termékfejlesztés fázisában járunk, és még nem hoztunk létre rovarfehérjeliszt-üzletágat a nagy haltenyésztőkkel, de a régiónkban minden kétséget kizáróan megvan a lehetőség a takarmány minőségének, valamint a pontytenyésztés fenntarthatóságának javítására.”

István az Agroloop-tól kifejtette, hogy az Agroloop és az UBM közötti partnerség először a rovarfehérjeliszt baromfi-takarmányokban való optimalizálására fog összpontosítani. Ezt követik a sertés-takarmányok, de egyetért azzal, hogy minden állatfaj számára kedvező lehet a rovaralapú takarmány-összetevő. „Takarmánycélú rovarmissziónk során elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az elkövetkezendő 5-10 évben folytassuk a meglévő rovartenyésztési projekteket, illetve újakat dolgozzunk ki a közép-kelet-európai régióban. Az Agroloop az elkövetkezendő évben 10 főről 50 főre kívánja bővíteni csapatát, az évtized végére pedig 60 000 tonnára tervezi növelni a termelési kapacitását.”

Szerző: Emmy Koeleman

Fordítás: UBM

Forrás: https://aquafeed.com/newsroom/news/insect-producer-agroloop-and-feed-producer-ubm-team-up-for-insect-mission/

UBM-befektetésekkel kapcsolatos kérdések esetén állunk szíves rendelkezésére az investors@ubm.hu e-mail címen.