,

Fő a bizalom!
Janositz Balázst kérdeztük
az UBM
csapatépítésről

Munkavállalói szemmel a jó munkahelyi légkör legalább annyira fontos szempont, mint a szakmai kiteljesedés. Ha a kollégákkal kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, akkor örömmel megyünk be a munkahelyünkre, biztonságban érezzük magunkat és a munkavégzés hatékonysága is lényegesen magasabb. Éppen ezért a sikeres vállalati kultúra alappillére az egymás mellett dolgozó emberek valódi csapattá kovácsolása, melyben kulcsszerepe van egy adott terület vezetőjének. Ennek kapcsán Janositz Balázzsal, az UBM Csoport vezérigazgató-helyettesével és egyben gazdasági vezetőjével beszélgettünk.

Vezetőként miért tartja fontosnak a rendszeres csapatépítő programok szervezését?

Janositz Balázs: A csapatépítés számomra a bizalom építése egymás iránt. Időt és energiát invesztálunk abba, hogy egymást jobban megismerjük, olyan élményeket szerezzünk, melyek később, visszatérve az íróasztalhoz új, magasabb szintű kapcsolódást alakítanak ki a kollégák között. Egy-egy ilyen program során gyakran egészen új oldaláról ismerhetjük meg a másik embert. Új környezetben, kiszakadva a hétköznapokból jobban rá tudunk hangolódni egymásra, és új alapokra helyezhetjük a munkahelyi kapcsolatokat. Lehetőség nyílik a gőz kieresztésére, a versengés csökkentésére, de akár barátságok is szövődhetnek a közösen átélt élmények során. Mindez egyértelműen pozitív hatással van a kollégák általános hangulatára és teljesítményére. Együtt minden könnyebb.

A csapatépítéssel visszatérünk a gyökerekhez: online felületek nélkül személyesen beszélgetünk, eszünk, programokon veszünk részt és bulizunk. Figyelünk egymásra anélkül, hogy más erről elterelné a figyelmünket. Soha nem volt ilyen fontos, hogy figyelmet szenteljünk a másik embernek.

Kik számára hirdették meg a legutóbbi csapatépítő eseményt?

JB: A májusi UBM csapatépítő a központi iroda 39 kollégája számára lett meghirdetve, pénzügy, számvitel, kontrolling, kockázatkezelés és marketing területekről. A csapat az ausztriai Burgenlandba látogatott el két napra, ahol a munkatársak festői környezetben, változatos szabadtéri programokon vehettek részt.

Milyen programok várták a résztvevőket?

JB: Először egy kissé szokatlan sport során tehették próbára az állóképességüket. Horitschon városából indul egy 23 km hosszú sínpár, amelyen hagyományos, kerékpár-meghajtású hajtánnyal, úgynevezett „drezinával” járhatták be a Sonnenland régió legszebb részeit. Az erőpróbának sem utolsó kaland vidám hangulatban telt, mindenki remekül érezte magát. Ezután levezetésképp egy kicsit pihentetőbb program, városnézés következett Rust történelmi belvárosában. A második napon a kollégák Kismartonba, az Esterházy-kastélyba látogattak el, ahol a parkbéli séta után lehetőség nyílt egy kötetlenebb fagylaltozásra és feltöltődésre. Ausztria keleti csücske egy igazi kis ékszerdoboz.

Az élménybeszámolók alapján mi tetszett a legjobban a csapatnak?

JB: A hajtánytúra izgalmas volt mindenkinek, hiszen a legtöbben először ültek ilyen szerkezeten. A sok nevetés, a mozgás öröme és persze a lenyűgöző panoráma a későbbiekre is megalapozta a felszabadult hangulatot. Természetesen nem vagyunk egyformák, valaki inkább „városnézős” típus, más viszont jobban kedveli az izgalmas kihívásokat. Fontos eleme volt az eseménynek, hogy a kollégák állították össze a programot az igények alapján, örömmel adtam át a szervezési feladatokat Sax Judit és Molnár Anett kollégáimnak.